szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A költségvetési intézmények kifizetetlen számlaállománya augusztusban elérte a 30,6 milliárd forintot, az előző hónaphoz képest 2,3 milliárd forinttal nőtt – írta a Napi Gazdaság.

A lap szerint a Magyar Államkincstár adataiból kiderül, hogy az év eleje óta lassan és megállíthatatlanul nő a tartozás: a 449 költségvetési intézmény kifizetetlen számlaállománya 21,5 milliárd forintról indult. Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás 900 millió forint, mértéke százmillióval növekedett; a nagyobb falat a kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány, amely augusztusban 29,6 milliárd forint volt, ez 2,2 milliárdos növekedés az előző havi szinthez mérten.

Az összes adósság 47 százaléka a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetnél keletkezett, nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél. A Pécsi Tudományegyetem tartozása például eléri a 6,2 milliárd forintot.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kifizetetlen számlaállománya egymilliárd forint volt augusztusban. A kincstár utoljára két hónapja közölt adatot a BRFK tartozásairól – akkor is egymilliárd volt az állomány, vagyis itt nem nőtt tovább – írta a Napi Gazdaság.

A Magyar Állami Operaháznál a lap szerint pénzügyi értelemben nem akut a helyzet: az évi 6,2 milliárd forint költségvetésű intézménynek a beszállítók felé 329 millió forint a tartozása, amiből a 60 napon túli tartozás alig 62 millió forint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Milyen költségvetési intézmények szűnnek meg?

Számos költségvetési intézmény szűnik meg vagy alakul át a jövőben, egyes intézményeket összevonnak vagy más költségvetési fejezetbe tesznek át. A minisztériumokhoz tartozó ingatlanok értékesítéséből 70-100, egyéb költségvetési intézmények ingatlanainak eladásából újabb 100 milliárd forint bevételre számít a kormány.

HVG Itthon

Kormánynyomulás a közszférában

Kedd óta indoklás nélkül fel lehet mondani a köztisztviselőknek, ám ezzel még nem ért véget az állami alkalmazottak megfélemlítése: a jogalkotói ámokfutás következő állomása a közel egymillió dolgozót fenyegető 98 százalékos különadó – áll a friss HVG címlap-sztorijában.

Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának

Ilyen covidos filmet Magyarországon nem forgathatnának

Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet

Ausztrália csatát nyert a Facebook ellen, a világ országai követnék a receptet

Ha előre kitölti ezt a dokumentumot, meggyorsíthatja az oltási folyamatot

Ha előre kitölti ezt a dokumentumot, meggyorsíthatja az oltási folyamatot