szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újabb német és amerikai befektetésekre lehet számítani Magyarországon az elkövetkező időszakban, még ha olyan nagyságúakra nem is nagyon, mint amilyen az Audi- és az Opel-gyár létesítése – írja a Világgazdaság a befektetőkkel napi kapcsolatot ápoló szakértőkre hivatkozva.

A lap szerint a tervezett projektek között összeszerelő üzemet létesíteni szándékozó amerikai cég, elektronikai gyártó, német gépjárműipari beszállító, pénzügyi tanácsadó, egészségügyi magánszolgáltató, regionális szolgáltató központot létesíteni akaró multi. Zöldmezős beruházások is érlelődnek, s már megtelepedett vállalkozások fejlesztései, bővítései is.

Bár a befektetők érdeklődése némileg megcsappant a globális válság, illetve a magyar gazdaság mélyrepülése idején, az invesztorok nem mondtak le Magyarországról – állította egybehangzóan Fekete István, a Joint Venture Szövetség elnöke, Dirk Wölfer, a DUIHK kommunikációs vezetője, valamint Dávid Péter, az AmCham ügyvezető igazgatója.

Egy-egy ilyen befektetői döntés nem hetek vagy pár hónap alatt születik meg, előkészítése évekig is eltart. Az összeredmény nem automatikusan borul egy-egy adótörvénnyel, makroadattal vagy választási eredménnyel. Ez nagymértékben magyarázza, hogy az elmúlt időszakban miért folytatódott a külföldi tőke beáramlása Magyarországra. Ha egy-egy kérdésben romlott is a környezet, attól az összkép még mindig vonzó lehet, hiszen a végső kritérium a hosszú távú megtérülés, gazdaságosság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

A távol-keleti befektetők célpontja Magyarország

Az év első felében 25 százalékkal nőtt az európai vállalatfelvásárlások és a fúziók száma az egy évvel korábbihoz képest, és ez Magyarországon is érezteti hatását. A szakértők szerint a magyar kis- és középvállalkozásoknak most komolyabb esélyük van arra, hogy befektetőt, és ezzel pótlólagos finanszírozást és piaci lehetőségeket nyerjenek, mint valaha. Elsősorban a fogyasztási javak, valamint az energetika területén lehet számítani a távol-keleti befektetőkre.

Szegő Péter Itthon

Az Audi-vezér a magyarországi tervekről – Interjú

Az Audi 900 millió eurót ruház be Győrött, ezzel ezernyolcszáz új munkahely jön létre - jelentette be csütörtök délután a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor miniszterelnök és Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke. Rupert Stadlerrel a sajtótájékoztatót követően beszélgettünk.