szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kedvező nemzetközi befektetői hangulatban erősödött kedden a forint: az eurót kedden délután fél ötkor 271,33 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délután négy órai 272,54 forintos és keddre virradóra tartott 273,60 forint körüli jegyzések után.

A dollárt 196,53 forinton jegyezték 1,3812 dolláros eurójegyzés mellett kedden délután. Hétfőn délután a dollár jegyzése 199,09 forinton, az euró jegyzése 1,3699 dolláron állt. Keddre virradóra a dollárt 200,50 forint, az eurót 1,37 dollár körül jegyezték a nemzetközi kereskedelemben.

A svájci frank jegyzése 202,95 forint a hétfő délutáni 204,28 forint, valamint az éjszakai 206 forint körüli árfolyam után. Az eurót kedden délután 1,3376 svájci frankon jegyezték, míg hétfőn délután 1,3350 frankon, az éjszaka folyamán pedig 1,3270 frank környékén. Száz japán jen jegyzése 236,13 forinton állt kedden délután fél ötkor a hétfő délutáni 238,89 forint és az éjszakai 240 forint körüli árfolyam után.

Kedden a forint erősödése szempontjából kedvező tényezők kerekedtek felül a nemzetközi devizapiacokon: az euró erősödött a dollárral és a svájci frankkal szemben is. A már hét egymást követő kereskedési napon veszteséggel nyitó európai tőzsdeindexek délutánra, az amerikai tőzsdei nyitás idejére egy százalék körüli nyereségben jártak, köszönhetően a befektetői kockázatvállalás szempontjából kedvező makrogazdasági híreknek, illetve gazdaságösztönző céllal tett monetáris intézkedéseknek.

A japán jegybank kedden váratlanul gyakorlatilag nullára csökkentette irányadó kamatát, és mennyiségi monetáris intézkedéseket is kilátásba helyezett a gazdasági fellendülés támogatására. A jen átmenetileg gyengült az intézkedések hatására, ezt azonban hamar ellentételezte az amerikai Fedtől várt mennyiségi monetáris intézkedések várható mértékéről szóló piaci becslések emelkedése.

A mennyiségi monetáris enyhítéssel a jegybankok gyakorlatilag számlapénzt pumpálnak a pénzügyi rendszerbe, ami növeli a befektetésekre rendelkezésre álló pénzeszközök mennyiségét, fokozva ezáltal a keresletet a kockázatosabb befektetési eszközök iránt. Mivel a piacokon az euróövezeti országokból, illetve az EKB-tól várnak legkevésbé hasonló, mennyiségi monetáris intézkedéseket, ezért az euró lendületet kapott a főbb devizákkal szemben. Olyannyira, hogy még az arany mellett legkedveltebb befektetési menedékkel, a svájci frankkal szemben is erősödhetett. Az arany egyébként a dollár gyengülésének tulajdoníthatóan újabb árfolyamcsúccsal szaporította immár sok napja tartó csúcsdöntési sorozatát 1.330 dollár feletti jegyzéssel.

A dollár 2008 márciusa óta a legalacsonyabb árfolyamára vonult vissza a svájci frankkal szemben, a főbb devizákból képzett kosár ellenében pedig nyolc és fél havi mélypontot ért el, míg az euróval szemben hat és fél havit.

A forint árfolyamkilátásait a piacon továbbra is a nemzetközi befektetői hangulat alakulásához kötik a kereskedők − egészen a kormány gazdasági programjáról alkotott piaci vélemény "letisztulásáig". Néhány napos távlatban a forint árfolyamát 270 és 275 forintos eurójegyzés közé várják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

42 milliárd forintnyi nyeremény az olasz lottón

Tovább halmozódik, és az újabb rekordnak számító 153,7 millió eurónál (42 milliárd forintnál) jár az olasz lottó főnyereménye, miután a több milliónyi olasz játékosnak és az országba érkező lottóturistáknak sem volt telitalálatos szelvényük.