szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak néhány lakásbiztosítás fedezi a hétfő délután több települést is elöntő iszap okozta károkat, és eddig az Ajkai Timföldgyár sem jelezte, hogy olyan biztosítása lenne, ami fedezné a károkat. Kérdéses, hogy a Magyarország eddigi legnagyobb vegyi katasztrófája okozta - várhatóan több milliárd forintra rúgó - károkat ki fogja megtéríteni.

Könnyen lehet, hogy az Ajkai Timföldgyár tárolójából kiömlött vörösiszap által okozott károkat - hasonlóan a tavaszi árvízkárok egy részéhez  - ismét az államnak kell majd megtérítenie. Azért maradhat rá a károk enyhítések, helyreállítása, mert az Ajkai Timföldgyárnak nincs olyan biztosítása, amely kiterjedne katasztrófa esetére - áll a Biztosítás.hu internetes alkusz elemzésében.

Konstruktív hozzáállást ígért ugyan a Magyar Biztosítók Szövetsége, de a magyar vállalkozások eddigi biztosítási gyakorlatát elnézve csak néhány tíz, jó esetben száz millió forintos biztosítási programmal lehet számolni, ami várhatóan a károk töredékét sem fedezi.

További problémát jelent, hogy a lakásbiztosítások általában csak a személyi sérülésekkel járó, illetve a halálesetekre vonatkoznak, az iszaptárolókból kiömlő veszélyes anyagok által okozott károkat pedig legfeljebb a speciális lakásbiztosítások fedeznék.

A Biztosítás.hu szerint elképzelhető, hogy a biztosítótársaságok a lakossági károk egy részét méltányosságból is megtérítik, de a környezetben bekövetkezett - a lakossági károknál vélhetően nagyságrendekkel nagyobb - károk részleges helyreállításához is a költségvetés amúgy szűkös forrásait kell majd átcsoportosítani. További részletek a hvg.hu Iszapkatasztrófa: hírek és fotók a helyszínről: percről percre című cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Még mindig méteres magasságban áll a vörösiszap Devecseren

Méteres magasságban állt kedd kora reggel Devecser több részén is a vörösiszap, amely hétfő délután zúdult rá a Veszprém megyei városra, és elöntött 230 házat, 19 utcát. A városban több tucatnyi katonai jármű sorakozik, védőmaszkot viselő rendőrök próbálják a járható utakon irányítani a forgalmat.

Nagyítás

Így néz ki a vörösiszap után Devecser és környéke – Nagyítás-fotógaléria

Négyen meghaltak, több mint százan megsérültek és többen eltűntek, amikor hétfőn az Ajka melletti timföldgyár zagytározójának gátja leomlott, és egymillió köbméter vörösiszap és lúgos víz árasztotta el a környező Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely településeket. A vörösiszap – a timföldgyártás mellékterméke – maró hatású anyag, nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. Ez a veszély elsősorban akkor fenyeget, ha a lerakódott vörösiszap megszárad és porlani kezd. Híreinket és Nagyítás-galériánkat folyamatosan frissítjük.

MTI Itthon

Átszakadt tározó, lezárt vasútvonal: iszapömlés Devecsernél

Több utat árasztott el az iszap Ajka és Devecser között; a kolontári iskolából gyermekeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak; leállt a vasúti forgalom; a térségben katasztrófahelyzet alakult ki - tájékoztatta a katasztrófavédelem ügyeletese hétfőn az MTI-t.