szerző:
MTI

A szlovák kormány szerdán jóváhagyta a jövő évi költségvetési tervet.

A heteken belül az ország parlamentje elé kerülő terv szerint 2011-ben az GDP-arányos államháztartási hiány 4,9 százalékra csökken az idei 7,8 százalékról, a bruttó hazai termék (GDP) pedig 3,3 százalékkal nő.

A szlovák központi bank a múlt héten 3,7 százalékról 4,3 százalékra változtatta az ország idei gazdaságnövekedésével kapcsolatos várakozását, elsősorban az export vártnál kedvezőbb alakulása miatt.

Szlovákia azt tervezi, hogy 2013-ra 3 százalék alá csökkenti államháztartási deficitjét. A szomszédos Csehország a múlt hónapban 4,6 százalékos államháztartási hiányt jelölt meg a jövő évre, Lengyelország pedig 5,0 százalékosat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

NGM: 1081 milliárd forint a hiány az első nyolc hónapban

Az államháztartás − helyi önkormányzatok nélkül számolt − pénzforgalmi egyenlege idén augusztusban 83,9 milliárd forint hiánnyal zárt, az első nyolc havi deficit 1 081,4 milliárd forint, az éves előirányzat 124,2 százaléka volt − közölte honlapján az előzetes adatokkal megegyezően a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).