szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szorítja az idő a MAL Zrt-t: a timföldgyártási technológia sajátosságai miatt ugyanis ha sürgősen nem indul el újra a termelés a gyárban, később már az is lehetséges lesz, hogy a továbbiakban egyáltalán nem tud majd újraindulni.

A MAL közleményében ismerteti, ha az ajkai timföldgyár egy-két napon belül nem indul újra, a műszaki-technológiai károk olyan szintet érnek el, amelyek hosszú távon teszik lehetetlenné a termékkibocsátást; ez pedig olyan mértékű piacvesztést okozhat, amely jelentősen kétségessé teszi a gyár életképességét, és így a helyreállítást és a kárelhárítást is. Az Ajkán bekövetkezett "sajnálatos események" miatt október 4-én a MAL Zrt. megállította a hidrátgyártást. Az eltelt 6 napban az úgynevezett Bayer-körfolyamatban olyan fizikai és kémiai változások indultak meg, amelyek megakadályozhatják a gyár termelőképességét, újraindulását - fogalmaznak.
   
A termék kibocsátás szempontjából létfontosságú kikeverő rendszer már vasárnap olyan állapotban van, hogy - figyelembe véve a hideg éjszakákat és a szelet - a már félkész termék bármikor  átalakulhat, így annak kiszűrése lehetetlenné válhat. Leállás előtt a kikeverő sor kezdő hőmérséklete 71 Celsius fok, véghőmérséklete 52 Celsius fok volt, amely jelenleg 43 és 34 fokra hűlt le. A timföldgyár újraindítása előtt az erőműnek 48 órára van szüksége a gőzadáshoz. A MAL Zrt. Magyarország második legnagyobb alumíniumipari vállalkozása. Ma Magyarországon csak Ajkán folyik timföldgyártás. A MAL Zrt. 100 százalékban hazai magántulajdonban van, jegyzett tőkéje 3 milliárd forint. A vállalat több mint 1.100 embernek ad munkát Ajkán és környékén, ami közel 5.000 ember életére van hatással. Timföldtermékeinek 80 százalékát exportálja, aminek 97 százaléka az EU országaiba jut el. Európai piaci részesedése 12 százalék, világpiaci részesedése 4 százalék - áll a közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Iszapömlés: halak pusztultak el a timföldgyár miatt három éve

Három éve körülbelül száz hal pusztult el az ajkai Torna-patakban, miután a MAL Zrt. által üzemeltetett timföldgyárból lúg került a vízbe. A hvg.hu birtokába került a cég egyik belső hírlevele, melyben már hat éve azt írta a műszaki szolgáltatási igazgató, hogy a vállalat legjelentősebb kihívása a környezetvédelem.

hvg.hu Napi merítés

Mi a timföld átka?

Az alumínium nagyobb barátja az embernek, mint a kutya. Gondoljunk csak a sok könnyűszerkezetre, a pehelykönnyű biciklikre, olyan tuti ötvözetekre, mint a repülőgépeknél használt duralumínium. De mi a timföld átka? A H2SO4 blog ennek járt utána.

MTI Itthon

Ajkai timföldgyár: a termelés újraindítását követelik

Kormánybiztos irányítása mellett az ajkai timföldgyár termelésének haladéktalan újraindítását követeli Székely Tamás, a magyar vegyipari szakszervezet (VDSZ) elnöke, aki hangsúlyozza, hogy a gyártás végleges leállítása tízezer ember megélhetését veszélyeztetné.

Mínusz 20 fokot mértek a Bakonyban

Mínusz 20 fokot mértek a Bakonyban

Túlteljesítik oltási tervüket a britek

Túlteljesítik oltási tervüket a britek

Álprofilokkal csalt ki tízmilliókat Facebookon egy férfi

Álprofilokkal csalt ki tízmilliókat Facebookon egy férfi