szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Stabilitás Pénztárszövetség elutasítja Orbán Viktor tervét a magánnyugdíjpénztári befizetések visszatartására, és minden követ megmozgat ellene – közölte a pénztárakat tömörítő szervezet.

Mély megdöbbenéssel fogadta a Stabilitás Pénztárszövetség Orbán Viktor miniszterelnök mai bejelentését, amely szerint novembertől 2011. december 31-ig felfüggesztik a magánnyugdíjpénztári kifizetéseket, majd pedig kidolgozzák a törvényi feltételeit annak, hogyan lehet visszalépni a magánnyugdíjpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe – írja a közlemény.

A magánnyugdíjpénztárak 100 százalékát tömörítő szakmai szervezet szerint a tervezett intézkedés végeredményét tekintve több mint 3 millió magánnyugdíj-pénztári tag több mint 2700 milliárdos vagyonának elvonását jelenti. Ez ellen a pénztárak minden lehetséges fórumon fel kívánnak lépni.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. a most előállt helyzetet értékelve többek között azt írta gyorselemzésében, hogy a magánnyugdíjpénztári befizetések átirányításánál a kormányzati kommunikációban is felmerült az érintettek kompenzálásának szándéka. Ha azonban a kompenzáció például a 2012-ben újrainduló magánpénztári befizetések kiegészítésével (amolyan békekölcsön-törlesztésként) történik, akkor a most (átmenetileg) átirányítandó befizetéseket aligha engedi majd az Eurostat kormányzati bevételként elszámolni. Továbbá a magánnyugdíj-pénztári befizetések elterelése azt jelenti, hogy az államháztartás egyensúlyi helyzete – módszertani jellegű változtatások nélkül – 2010-hez képest 2011-ben GDP-arányosan nem 1 százalékponttal javul, hanem néhány tizedszázalékkal romlik. Ezt az EU intézményei erős kritikával illethetik a konvergenciaprogram tárgyalása és a jövő év első felében meginduló szorosabb gazdaságpolitikai konzultációk során. Jelenleg az EU-ban mindenhol a költségvetési fegyelem erősítése, nem pedig a lazítás van napirenden.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az Orbán-beszéd nyomán javult az államadósi kockázat megítélése

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint kedvező, hogy a magyar kormányfő szerdai költségvetési programismertetőjében elkötelezte magát az idei és a jövő évi államháztartási hiánycél teljesítése mellett, de a piac jobban örülne a kiadási oldali reformoknak. A magyar államadósi törlesztéskockázat piaci megítélése ugyanakkor meredeken javult a szerdai londoni kereskedésben.

hvg.hu Gazdaság

Orbán bejelentette a válságadókat

Orbán Viktor miniszterelnök a Széll Kálmán Alapítvány „Hogyan tovább, Magyarország?" című rendezvényén mondott beszédet, több gazdasági intézkedést is bejelentve.

hvg.hu Itthon

A Fidesz és az "államosítás": kivételes helyzet?

A Fidesz-kormány villámgyors törvénymódosítással átvette az irányítást az iszapkatasztrófában érintett Mal Zrt. felett, aminek kapcsán sokan - köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfő - a vészharangot kongatják, mondván: vége a jogállamnak és a kormány lépése akár az államosítások nyitánya is lehet.

Gazdaság

Rövid távú haszonért kockáztatná a jövőt a kormány?

Határozottan elutasítja a magánnyugdíjpénztárak „államosításával” kapcsolatban felröppent kormányzati elképzeléseket a Stabilitás Pénztárszövetség, álláspontja szerint rövid távú haszonért kockáztatná a jövőt a kormány.