szerző:
hvg.hu/MTI

A magyar adófizetőkről már sok bőrt lehúztak, ők nem terhelhetők tovább, ezért az extraprofitot bezsebelő ágazatoknak kell most megsegíteniük az országot és az embereket – mondta a parlamentben napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor. A miniszterelnök a második gazdasági akcióterv programpontjait ismertette.

Az adófizetők az elmúlt 8 évben rengeteg pluszpénzt fizettek be, a válság terhét is elsősorban ők viselték – vezette fel a második gazdasági akciótervet Orbán Viktor a parlamentben. A miniszterelnök szerint most úgy tisztességes, hogy azok vállaljanak pluszterheket, akik jelentős extraprofitot könyvelhettek el. Ezért Orbán „nagy tisztelettel” megkérte a távközlési és az energiaszektort, valamint a kiskereskedelmi áruházláncokat, hogy három évig fizessenek válságadót. Azért esett rájuk a választás, mert a kormány arányos terhet akart, amely nem veszélyeztet munkahelyeket – mondta a miniszterelnök.

©

Az energiaszektor kiemelt súllyal szerepel a válságadók között. A miniszterelnök szerint ezt külön indokolja, hogy négy nappal a választások második fordulója előtt, április 29-én a kormány olyan szerződést kötött energiacégekkel, amellyel az állam 170 milliárd forintról mondott le.

Az állam nem mondhat le az oktatás és az egészségügy ésszerű átalakításáról, ezért a kormány tárgyalásokat kezdeményez az önkormányzatokkal az általuk biztosított közszolgáltatások további sorsáról. A kormány felülvizsgálja a PPP-beruházásokat és azonnali hatállyal javasolja felfüggeszteni ás felülvizsgálni a meglévő szerződéseket - ismételte meg a miniszterelnök, aki szerint a magánérdeknek teljesen ki kell vonulnia az államból.

A közérdek védelmével indokolta a "magánérdeket képviselő" magánnyugdíjpénztárak befizetéseinek átmeneti befagyasztását. Az államnak kötelessége megvédeni a nyugdíjasokat és a nyugdíjak értékét, de ezt csak az állami nyugdíjpénztáron keresztül tudja megtenni a kormány – mondta Orbán Viktor. Kijelentette: az állami nyugdíj az egyetlen, amely garantálni képes mindenki számára az értékállóságot, magáncégek erre képtelenek. Csak az állam olyan erős, hogy átvészeljen egy gazdasági válságot – tette hozzá.

Új intézkedések

Orbán több új intézkedést is bejelentett. Például a kormány tervei szerint 5 százalékkal mérsékli az állami bürokráciára fordított pénzeket. Az nem derült ki, hogy ezt elbocsátásokkal, vagy más költségcsökkentő intézkedésekkel képzeli-e el a kormány, de kijelentette: tízmilliárdokkal több pénz maradhat az államnál.

A kormány azt is tervezi, hogy egy cégbe vonja össze a MÁV-ot és a Volán társaságokat, hogy hatékonyabban működjenek a cégek és gyorsan tudjon megtakarítani jelentős költségeket az állam. Orbán beszélt a BKV működésének átalakításáról is, de egyik intézkedést sem fejtette ki részletesen. Az állami cégek átalakítását azzal indokolta, hogy "ki kell söpörni a magáénérdeket az állami vállalatokból is".

Öt pont a foglalkoztatásért

A foglalkoztatás növelése érdekében öt újabb programpontot jelentett be a miniszterelnök. Annak a munkáltatónak, aki részmunkaidőben alkalmaz női munkavállalót, 27 százalék helyett, 20 százalékos tb-járulékot kell fizetnie. A kereskedelmi kamarával közösen kialakítják német mintára a duális szakképzési rendszert. Az agráriumban is bevezetik a Széchenyi-kártyát. Eltörlik az elvárt jövedelemhatárt, egyszerűsítik a vállalkozások adózását és végelszámolását. A társasági adó év végi feltöltésére vonatkozó árbevételi szintet 50 millió forintról 100 millió forintra emelik.

A miniszterelnök ígérete szerint 2011-re pedig megteremtik a cégek papírmentes pályázatának lehetőségét. Emellett húsz százalékkal csökkentik a fejlesztéseknél a pályázatok elbírálásában részt vevő szervezetek számát, 10 százalékkal csökken a pályázati mellékletek száma.

Orbán Viktor bejelentette azt is, hogy az előtakarékosságot a jelenlegi 8 év helyett 10 évig támogatják. A jövőben a közeli hozzátartozó is felhasználhatja majd a lakáscélú előmegtakarítást, az áthidaló kölcsönként adható hitelek arányát pedig 75 százalékra emelik.

LMP: a diagnózis helyes, az eszközök kétségesek 

A kormányfő által bejelentett célok között vannak olyanok, amelyeket az LMP helyesnek és támogathatónak tart, a párt számára a tervezett eszközök jelentik a problémát - reagált a miniszterelnök napirend előtti felszólalására Schiffer András. Az LMP frakcióvezetője szerint számukra a közérdek azt diktálná, hogy a kormány ilyen léptékű változásokat társadalmi és közigazgatási egyeztetések, illetve hatástanulmányok elkészítése után nyújtson be. Példaként említette, hogy a telekommunikációs szektorra differenciálás nélkül kivetett válságadó, számos hazai, éves szinten ötvenmillió forint alatti árbevételű kis- és középvállalkozást tehet tönkre.
 
Közölte, hogy a kormányfő által vázolt diagnózisban egyetértenek, mert jelenleg a nagy multinacionális cégek a GDP több mint 46 százalékát állítják elő, miközben a társasági adóbefizetéseknek 38 százalékát produkálják. Megjegyezte, hogy ma a hazai szektor 25 százalékkal többet adózik, mint ez a vállalati szektor. Schiffer András szerint évente 4 500 milliárd forint vándorol ki az országból tanácsadói díjak, polcpénzek és hasonlók miatt. A válságadók viszont az LMP szerint nem hozzák létre a versenysemlegességet ezekben a szektorokban és nem szabnak gátat az adózatlan jövedelmek kiáramlásának. Leszögezte, hogy bizonyos piacokon meg kell törni a nagy cégek túlhatalmát. Szavai szerint ezt nem különadókkal, hanem erős piacszabályozással és közigazgatással lehet megtenni.

Schiffer András helyesnek nevezte, hogy a PPP-programokat a kormány fel akarja számolni, de mint mondta, emlékei szerint ez a módszer az első Orbán-kormány alatt "honosodott meg". A frakcióvezető azzal is egyetértett, hogy hosszú távon fel akarják számolni a magán-nyugdíjpénztári rendszert, de azt mondta, hogy a módszer alkotmányossági aggályokat vet fel. A legnagyobb problémának ennek ellenére azt nevezte, hogy a kormány akcióterveiből kirajzolódó gazdaságpolitikai vízió azt mutatja, hogy radikális járulékcsökkentés nélkül hajtanak végre tetemes jövedelemátcsoportosítást, a szegényebbek kárára, a leggazdagabbak előnyére. Hangsúlyozta: az akciótervek mellé egy hatékony antikorrupciós csomagot is készíteni kellene.

Az MSZP a közérdeken vitatkozik

Mesterházy Attila szerint olyan államra van szükség, ami a közérdeket szolgálja, de szerinte nem az a közérdek, amit a kormányfő vagy a pártja annak minősít. Véleménye szerint nem közérdek az, ha a kisebb keresetűeket sújtó adórendszert vezet be a kormány, még akkor sem, ha ezt családi adózásnak hívják. Mesterházy Attila szerint az egykulcsos adó nem lehet igazságos, hiszen az nem arányos, ha csak a gazdagok járnak jól egy adórendszer átalakításával.

Az MSZP frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy 2008-ban a Fidesz még arról beszélt, az energiaszektort terhelő különadó rossz üzenet a befektetőknek. Az sem tűnik számára egyértelmű közérdeknek, ha egy szektoron belül vannak kiváltságosak, akiknek kevesebbet kell fizetniük azért, mert "ideológiailag esetleg a tulajdonosai közelebb állnak" a kormányhoz.

A Jobbik államosítaná a magánnyugdíjpénztárakat

A Jobbik egyetért a PPP-programok leállításával, valamint az energiaszektor 70 milliárd forintos megterhelésével, a magánnyugdíjpénztárakat azonban szerintük államosítani kellene. Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője szerint felmerülhet ugyanakkor, hogy a telekommunikációs szektor 61 milliárd forintos válságadóját a lakosságra terhelik. Pártja azt javasolja, hogy a válságadóból az internetszolgáltatást vegye ki a kormány. A Jobbik konkrét biztosítékot akar látni arra, hogy a kereskedelmi szektor nem terheli rá a válságadót a beszállítókra. A párt azt javasolja, hogy a kereskedelmi szektorban a profit kivitelére száz százalékos különadót vessen ki az állam.

Orbán válasza

Orbán Viktor a parlamentben a beszédére adott ellenzéki felszólalásokra reagálva leszögezte: a személyi jövedelemadó-rendszer átalakításánál többre vállalkoznak, mint a családi adókedvezmény megadása. A jövőben az állam a gyermekek eltartásához szükséges bizonyos jövedelmeket nem adóztatja meg, azaz ezt a pénzt nem veszi el az emberektől.

A miniszterelnök leszögezte: a kormány elvetette a magánnyugdíjpénztárak államosításának tervét. Senkit sem kényszerítenek arra, hogy elhagyja a magánnyugdíjrendszert, de felhívják annak kockázataira a figyelmet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meixner Zoltán (hvg.hu) Gazdaság

Orbán matematikája

Orbán Viktor tegnapi bejelentése, miszerint újabb válságadókat vet ki a kormány, hozzányúl a PPP-beruházásokhoz, illetve jövő év végéig egy alzó grandot sem fizet a magánnyugdíjpénztáraknak, meglepetést okozott. Magyar embernek különösen az utolsóként említett döntésről csak egyetlen szó jut eszébe: einstand. Pedig az is eszébe juthatna, hogy π=3,14.

hvg.hu Itthon

Tölgyessy: Orbán nem keleti széltoló módjára politizál

Fájdalmas többletterhek nélkül teljesülni tetszik a magyarok megannyi régi vágya: részben a külföldi tőkére kivetett különadó fedezi az érdemi hazai személyi jövedelemadó-csökkentést. Csakhogy lehetséges-e ingyenebéd a világkapitalizmus rendjében? - kérdezi Tölgyessy Péter elemző az MR2-Kossuth honlapján megjelent interjúban.

hvg.hu Gazdaság

Bloomberg: Orbán új adói elodázzák a kiadáscsökkentést

Az Orbán Viktor által szerdán bejelentett új, átmeneti időtartamra bevezetendő adók az EU kelet-európai régiójában legmagasabbnak számító magyar államadósság fájdalmas lefaragásának elodázását jelentik – írja a Bloomberg hírügynökség.

hvg.hu Világ

BruxInfo: az EU tájékoztatást kér Orbán távközlési adójáról

Tájékoztatást kér az Európai Bizottság a magyar kormánytól az Orbán Viktor által bejelentett távközlési adóról annak megállapítására, hogy összhangban van-e a teher az uniós távközlési szabályokkal – közölte Neelie Kroes illetékes biztos szóvivője a BruxInfóval.

Erősebb Pista: felfrissült a legdögösebb kis Fiat 500

Erősebb Pista: felfrissült a legdögösebb kis Fiat 500

Jelentős késések a Budapest–Cegléd-vasútvonalon, vonatkimaradással is számolni kell

Jelentős késések a Budapest–Cegléd-vasútvonalon, vonatkimaradással is számolni kell

Menedékjogot szeretne Franciaországtól Edward Snowden

Menedékjogot szeretne Franciaországtól Edward Snowden

Sztereotípiák helyett valós napi kapcsolatot!

Sztereotípiák helyett valós napi kapcsolatot!

Szarkatámadásba halt bele egy biciklis Ausztráliában

Szarkatámadásba halt bele egy biciklis Ausztráliában

Ez történt: sokan kattantak rá a GPS-t leváltó új, európai navigációra

Ez történt: sokan kattantak rá a GPS-t leváltó új, európai navigációra