szerző:
hvg.hu

A pénzügyminiszterek keddi tanácsülésén kell beszámolnia Matolcsy Györgynek a deficiteljárás keretében zajló magyar hiánycsökkentés állásáról – írja a Bruxinfo. Hétfőn utolsó ülését tartja a fiskális reformokkal foglalkozó uniós munkacsoport.

A keddi pénzügyminiszteri ülésen kell Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek tájékoztatást adnia az uniós pénzügyminisztereknek a Magyarország által vállalt hiánycsökkentési pálya betartásáról, illetve az azt megalapozó kormányzati lépésekről – számol be a Bruxinfo. Az EU26-ok nyilvánvalóan nagy érdeklődéssel tekintenek majd a néhány napja bejelentett magyar intézkedésekre, így a válságadók bevezetésére és a nyugdíjrendszert érintő döntésekre. Magyarország korábban vállalta, hogy hat havonta beszámol a pénzügyminiszteri tanácsnak a hiány előírt szinte történő leszorítását szolgáló intézkedésekről.

Közben a gazdaságpolitikai koordináció szorosabbra fűzését célzó reformok kidolgozásával megbízott, Herman Van Rompuy vezette munkacsoport is a célegyenesbe fordul, és hétfőn tartja utolsó ülését Luxembourgban. A nem eurózóna-tag Magyarország is fokozottan érdekelt a reformtárgyalások végjátékában, mégpedig alapvetően két kérdés kapcsán is. Az egyik az, hogy figyelembe veszi-e az EU a magánnyugdíjpénztári reformok költségeit. Az Európai Bizottság szeptember 29-i javaslatai ugyanis csak részben mennek elébe ennek az igénynek.

A magyar kormány számára kedvezőtlen hír, hogy a hiányról és az adósságról készült hivatalos statisztikákban nem tükröződhetnek majd az államnak a tőkefedezeti reformmal összefüggő költségei. Jó hír viszont, hogy Brüsszel bizonyos feltételek mellett kész figyelembe venni a magánnyugdíj-reform költségeit akkor, amikor azt vizsgálja majd, hogy egy ország megfelelt-e a hiányra és az adósságra vonatkozó kritériumoknak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Itthon

Matolcsyék megfojtják az ITDH-t?

Az ITD Hungary május óta nem kapja meg a működéséhez szükséges forrásokat az illetékes minisztériumtól, ugyanakkor egy kormányhatározatra hivatkozva a cégnél arra számítanak, hogy október 11-e után megoldódnak a nehézségek - közölte Márton Péter, az ITD Hungary igazgatóhelyettese csütörtökön az MTI-vel.

MTI Gazdaság

Napi Gazdaság: csatát nyert Fellegi Matolcsy ellen

Ismét csatát nyert Fellegi Tamás minisztériuma a Matolcsy György által vezetett tárca ellen, ezúttal az Oroszországgal és a volt szovjet térséggel foglalkozó FÁK osztály volt az áldozat − írja a Napi Gazdaság.

hvg.hu Gazdaság

Matolcsy: már az idén 221 milliárd forintot szed be az állam

Idén összesen 221 milliárd forintot spórol meg az állam a három "pótadóval" és a magánnyugdíj-pénztári befizetések állami nyugdíjkasszába irányításával. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányfő szerdai beszéde után azt mondta: ez az összeg szükséges ahhoz, hogy az örökölt gazdasági folyamatokból következő államháztartási deficitet visszakorrigálják 3,8 százalékra.