szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A mezőgazdasági haszonnövények genetikai sokféleségének háromnegyede már elveszett a múlt században, és a klímaváltozás következtében a kultúrnövények vadon növő rokonai is veszélybe kerülhetnek, veszélyeztetve az élelmiszerbiztonságot – figyelmeztet az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) legújabb jelentésében.

A római székhelyű szervezet becslései szerint a haszonnövények genetikai sokféleségnek 75 százaléka elveszett 1900 és 2000 között, ezért „különös erőfeszítésekre” van szükség a termesztett növények és vadon növő rokonaik sokféleségének megőrzése érdekében, különösen a fejlődő országokban.

Azon túl, hogy a termesztett növények diverzitásának háromnegyede már elveszett, a klímaváltozás veszélyezteti a kultúrnövények vadon növő rokonait is. A FAO becslései szerint 2050-ig a földi mogyoró, valamint a bab- és burgonyafélék vad rokonainak 22 százaléka kihalhat az éghajlatváltozás következtében.

A FAO szerint a változatosság növelésére tett erőfeszítéseknek jelentős szerepük lehet a 2050-re várhatóan 9 milliárdra növő világnépesség élelmezésében, hiszen az elmúlt években a terméshozamok növekményének 50 százaléka új vetőmagtípusokból származott.

„A termesztett növényeknek több ezer vadon növő rokonuk van..., s ezek olyan genetikai titkokat rejtenek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy ellenálljanak a hőségnek, az aszályoknak, a sósságnak, az árvizeknek és a kártevőknek" – idézi a jelentés Jacques Diouföt, a FAO szenegáli főtitkárát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Tech

Le kellene mondanunk az állandó húsevésről

A táplálkozási lánc csúcsán az ember kényelmesen elhelyezkedett, de az óceánokat kimerítő túlhalászás, a vizeket, a talajt és a légkört szennyező állattenyésztés miatt ideje változtatni a szokásokon.

hvg.hu Gazdaság

FAO: tizenöt havi csúcson az élelmiszerek ára

Tovább emelkedett az élelmiszerek ára decemberben: az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO globális árindexe 15 havi csúcsra szökött fel a tavalyi év utolsó hónapjában. A növekedést elsősorban a cukor, az olajos magvak és a tejtermékek drágulásával magyarázták a nemzetközi szervezetnél.

MTI Gazdaság

FAO-OECD: a következő években megugranak az élelmiszerárak

A gazdasági növekedés beindulása és az üzemanyagok árának emelkedése, valamint a bioüzemanyag elállításához szükséges növények termelésének növekedése miatt a következő években drágulni fognak az alapvető mezőgazdasági termékek − állapította meg kedden ismertetett közös elemzésében a FAO és az OECD.

MTI Plázs

FAO: több mint egymilliárd ember éhezik

A Föld több mint egymilliárd lakója éhínségben szenved a gazdasági válság és az élelmiszerárak utóbbi három évben végbement emelkedése miatt − hívta fel a figyelmet az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója.