szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ezermilliárd dollárt meghaladó adósság-refinanszírozási igénnyel jelennek meg a következő négy évben az adósságpiacon az európai vállalatok a Moody's Investors Service szerdán Londonban közölt előrejelzése szerint.

A nemzetközi hitelminősítő a besorolási listáján befektetési ajánlású osztályzattal ellátott 289 legnagyobb - elsősorban európai - vállalat refinanszírozási igényét mérte fel a 2011-2014 közötti időszakra. Az ennek alapján összeállított prognózis szerint a vizsgált cégeknek ebben az időszakban hozzávetőleg 380 milliárd dollárnyi lejáró bankadósság és 650 milliárd dollár értékű, esedékessé váló kötvényadósság refinanszírozásáról kell gondoskodniuk. A Moody's szerint mindez a 2005-2007 közötti "robbanásszerű" hitelkiáramlás következménye.

A refinanszírozási igény a szektorok - és ezen belül a vállalatok - meglehetősen szűk körére összpontosul: a több mint ezermilliárd dolláros lejáró adósságállomány 15 százaléka a távközlési cégekre, 14 százalék az energiaiparra, 12 százalék az autóiparra jut. A Moody's kimutatása szerint a befektetési ajánlású vállalati körben a lejáró cégadósságok 27 százaléka mindössze hét cég között oszlik meg.

A tíz legnagyobb refinanszírozási igényű európai vállalat között van a Magyar Telekom stratégiai befektetője, a Deutsche Telekom, amelynek a vizsgált négy évben a hitelminősítő adatai szerint összesen 24,4 milliárd dollárnak megfelelő kötelezettsége válik esedékessé. A felső tízes mezőnyt a Volkswagen AG autóipari csoport vezeti, amelynek 2011-2014 között 46,2 milliárd dollárnyi adóssága jár le, utána a Daimler AG járműgyártó következik, 39,9 milliárd dollárral. Ebben a helyzetben a kötvénypiac kapacitása fontos tényező, mivel a banki hitelellátás várhatóan továbbra is szűkös marad - áll a Moody's szerdai elemzésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Leminősítette Görögországot a Moodys is

Leminősítette, de - a másik két nagy hitelminősítővel ellentétben - még az elsőrendű adósi kategóriában hagyta Görögország szuverén adóskockázati besorolását kedden a Moody's Investors Service.