szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egyéni árfolyamvédő intervenciók helyett a globális aranystandard-rendszer módosított formájának újbóli bevezetését javasolta a világ vezető gazdasági hatalmainak a hétfői Financial Timesban megjelent írásában Robert Zoellick, a Világbank elnöke.

Zoellick a húsz vezető fejlett és feltörekvő gazdasági erőközpont (G20) szöuli csúcsértekezlete elé időzített cikkében azt írta, hogy a Húszaknak együttműködésre alapuló pénzügyi rendszert kellene felépíteniük, amely tükrözi a jelenleg kialakulóban lévő gazdasági viszonyokat. A Világbank vezetője szerint az általa javasolt új, összehangolt rendszerben a dollár, az euró, a japán jen, az angol font és a kínai jüan venne részt. Emellett "meg lehetne fontolni" az arany alkalmazását az inflációval, a deflációval és a jövőbeni valutaárfolyamokkal kapcsolatos piaci várakozások nemzetközi referenciapontjaként - áll Zoellick írásában. 

A Világbank elnöke szerint jóllehet "a tankönyvek az aranyat a régi idők pénzének tekintik", a piacok azonban már ma is alternatív pénzügyi eszközként használják. Zoellick szerint a G20-országok "kulcsfontosságú" gazdaságainak mindemellett meg kellene állapodniuk olyan párhuzamos szerkezeti reformprogramok végrehajtásáról, amelyek nem csupán a kereslet kiegyensúlyozását célozzák, hanem a növekedést is serkentik. A szerző kiemeli az Egyesült Államokat és Kínát, amelyek szerinte megállapodhatnának meghatározott, egymást erősítő gazdaságélénkítő lépésekben. A két ország egyezségre juthatna a kínai valuta erősítésének folyamatáról, vagy egy széles mozgásterű árfolyamsáv kialakításáról. Az Egyesült Államok cserében vállalhatná, hogy lemond a megtorló jellegű kereskedelmi akciókról. 

A javaslatcsomag további részeként a csoportot alkotó többi nagy gazdaságnak - kezdve a G7 szűkebb körével - meg kellene állapodnia arról, hogy lemondanak a valutaintervenciókról. Ez alól csak ritkán előálló körülmények közepette, másokkal megállapodva lehetne kivételt tenni - vázolta elképzeléseit a Világbank elnöke. 

Zoellick szerint a G20-csoport azzal is támogathatná a növekedést, hogy foglalkozik a fejlődő országok kínálati oldali szűk keresztmetszeteivel. A fejlődő térség ma már a világgazdasági növekedés felét adja, és importigénye kétszer olyan gyorsan növekszik, mint a fejlett gazdaságoké. A G20-gazdaságok külön támogatásban részesíthetnék a fejlődők infrastruktúráját, mezőgazdaságát és az "egészséges, képzett"  helyi munkaerő-állomány kialakulását. 

A Világbank elnöke szerint az általa javasolt csomagterv lehetővé tenné, hogy a kormányok "a problémák előtt járjanak", ahelyett, hogy gazdasági, politikai, társadalmi viharokra kelljen reagálniuk. A G20-országoknak az irányítás vagy a sodródás között kell választaniuk, és döntésük meghatározó tényezője lehet annak, hogy sikerül-e sokoldalú együttműködéssel erőteljes gazdasági kilábalást elérni - fejezi be írását Robert Zoellick.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Világbank: lassul a globális visszaesés

A globális gazdasági helyzet még romlik, de a hanyatlás üteme lassul – vélekedett jelentette ki Helsinkiben a Világbank elnöke, észak-európai bankárokkal tartott találkozóját követően.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Kelet-Európa megsegítésére 120 milliárd dollár kéne

Nyugat-Európának nem szabad kivonnia befektetéseit Kelet-Európából, hanem segítenie kell a szomszédainak, mondta a Világbank elnöke a Süddeutsche Zeitungnak. Robert Zoellick szerint Európa tragédiája lenne az újbóli megosztottság.