szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rekordáron, csaknem 45,44 millió dollárért kelt el kedd este a Sotheby's aukciósház genfi árverésén a világ egyik legnagyszerűbb drágakövének tartott, igen ritka rózsaszín gyémánt.

A csiszolt, élénk rózsaszín gyémánt 24,78 karátos, és legutóbb mintegy hatvan évvel ezelőtt került a piacra. Értékét a keddi árverés előtt 27-38 millió dollárra (5,26-7,4 milliárd forint) becsülték.

A platina gyűrűbe foglalt drágakőre négyen licitáltak, ami David Bennett, a Sotheby's európai és közel-keleti drágakő üzletágának vezetője szerint ritka dolog, tekintettel a csillagászati összegre. A drágakövet végül egy ismert londoni gyémántkereskedő, Laurence Graff vette meg, aki telefonos licittel tett rá szert.

"Minden idők egyik legkívánatosabb gyémántja, amely valaha kalapács alá került, szépsége azóta üldözött, hogy néhány éve megakadt rajta a szemem" - mondta a drágakőről a Sotheby's európai és közel-keleti ékszerrészlegének vezetője.

A rózsaszín kő becsült árának alsó értéke is kényelmesen lekőrözte az eddigi legmagasabb árat, amelyet aukción fizettek egy gyémántért: a híres Wittelsbach szürke-kék gyémánt 24,3 millió dollárért kelt el 2008 decemberében. A rózsaszín gyémánt eladási ára viszont csaknem a duplája a Wittelsbach-gyémánt két évvel ezelőtti árának.

A 35,56 karátos Wittelsbach-gyémántot is a "gyémántkirály", Laurence Graff vette meg, aki újracsiszoltatta a drágakövet, amely így 31,06 karátos lett, és Wittelsbach-Graff nevet kapta. A keddi aukció után Laurence Graff a világ két, talán legértékesebb drágakövének a birtokosa.

A kedden licitre bocsátott kő azóta nem fordult meg a piacon, hogy mintegy hatvan évvel ezelőtt Harry Winston műhelyéből gazdára talált.

A Sotheby's keddi genfi árverésén összesen 105,1 millió dollárért keltek el ékszerek, ami ugyancsak világrekordnak számít.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Modigliani-rekorddal nyitott a Sotheby's

Modigliani-rekorddal nyitotta őszi szezonját helyi idő szerint kedden este New Yorkban a Sotheby's aukciós ház. A világhírű olasz művész egyik leghíresebb aktja, a Nu assis sur un divan (La belle romaine) című festmény ugyanis 61,5 millió dollárért (44 millió euró) cserélt gazdát. Ehhez jön még az aukciós jutalék, ami szintén több milliót tesz ki.

hvg.hu Shake

Egy terhes akt kétmilliárdot is érhet

Londoni aukción árverezték el Jerry Hall műtárgyait összesen 2,4 millió fontért. Nem csupán terhes aktja, hanem egy Andy Warholtól kapott ajándéka is új gazdára talált.

MTI Tech

Ritka dinócsontváz a kalapács alatt

Több értékes dinoszaurusz-csontváz is szerepel a Sotheby's keddi párizsi árverésén. Az őshüllők tetemei között egy 10 méter hosszú alloszauruszt és egy plezioszauruszt (erről a tengeri dinoszauruszról mintázták a Loch Ness-i szörnyet) is elárvereznek október 5-én. Ez lesz Franciaországban a Sotheby's első olyan aukciója, amelyet teljesen a természettudománynak szentelnek.