szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legnagyobb független gazdasági elemzőcég, az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette azt a nemrégiben készült, egész Európára kiterjedő tanulmányát, amelyben a befektetők válság utáni várakozásait és a kockázatokról vallott nézeteit összegezték.

A tanulmány azt vizsgálta, hogy a befektetők miként értékelik a saját kockázati szintjüket, mit tartanak magas vagy alacsony kockázatnak, és mely befektetők tartják fontosnak a kockázat és a megtérülés közötti kapcsolatot. Azt is áttekintették, hogy a pénzügyi tanácsadók vajon képesek-e segíteni a befektetőknek megérteni a kockázat koncepcióját, és megtalálni saját kockázati szintjüket.

A kutatás azt találta, hogy miközben a befektetők és a pénzügyi tanácsadók tárgyilagosnak látszanak a volatilitás válság alatti megítélésében, a krízis élménye hosszú távú benyomást gyakorolt a véleményükre a különféle befektetési javakhoz kapcsolódó kockázati szintek megítélésénél, de arra is, hogy miként gondolkodnak a kockázatok kezeléséről.

A tanácsadók és az ügyfeleik többsége is kockázatellenessé vált, s erőteljesebben érdeklődnek a lehetséges kockázatok mibenléte felől, amely más befektetési stratégiákat vagy termékeket eredményezhet. A vállalati befektetők pedig az elmúlt tíz év gyakorlatához képest kiszélesítik a befektetési portfoliójukat annak érdekében, hogy megosszák a kockázataikat. A magánbefektetők az invesztíciót azonban még nem mindig fogadják el hosszútávú tevékenységnek, inkább csak az elszenvedett veszteségeiket látják, s igyekeznek elkerülni azokat a területeket, amelyeken odaveszett a pénzük.

A jelentés fő következtetései:

1. Csak a befektetők kisebbsége véli, hogy a pénzügyi válság annyira rossz volt, amennyire csak lehetett. Csak a 14 százalék válaszolta ugyanis, hogy az árfolyammozgások túlléptek minden várható határt. A 28 százalék szerint ugyanakkor belül maradtak a várható volatilitáson. A 41 százalék a piaci mozgásokat csak szokatlannak minősítette, de semmiképpen sem a lehető legrosszabbnak.

2. A befektetők csak most realizálják, hogy a válságban nincs biztonságos menedék. A megtapasztalt hatalmas kockázat az összes befektetési termékosztályban ráébresztette a befektetőket, hogy a korábban oly biztonságosnak tartott invesztíciós formák, mint készpénz vagy a tárgyi eszközök sem nyújtanak tökéletes védelmet.

3. A kontinentális Európa tanácsadói úgy hiszik, hogy az ügyfeleiket erőteljesebben érintette a válság, mint hitték volna. Tíz tanácsadóból kilenc úgy vélte, hogy a válság és a recesszió néhány személyes célkitűzés elérést lehetetlenné vagy igen nehézzé tette a tipikus klienseik körében. Eközben a magánbefektetőknek és a vállalati tanácsadóknak csak a kétharmada vélekedett így.

4. A brit magánbefektetők sokkal nyitottabbak a kockázatokról való megbeszélésekre annak érdekében, hogy elérjék befektetési céljaikat, mint a kontinentális Európában lakók. Másképpen fogalmazva a szigetországiak sokkal kevésbé kerülik a kockázatokat, mint a többi európai befektető. A britek közel kétharmada erősen egyetértett azzal, hogy hajlandó igen nagy kockázatot vállalni, ha ezzel magas megtérülést érhet el. A kontinensen a kockázatvállalók aránya éppen fele akkora.

5. A brit befektetők hisznek abban, hogy őket a válság hatásai kevésbé érik el, mint a kontinensen lakó kollégáikat. A brit befektetőknek csak kevesebb, mint negyede mondta, hogy nyilvánvalóan jobban szenvedett a válság hatásaitól, mint várta volna. A kontinensen ugyan ez az arány 43 százalékos volt.

6. A céges befektetők a válságra válaszul tovább diverzifikálták befektetési portfóliójukat. A befektetők szerte Európában sokkal óvatosabb politikát folytatnak a válság hatására. Ez a folyamat Britanniában (háromötöd) sokkal erőteljesebb, mint a kontinensen (kétötöd). A befektetők az utóbbi negyedévekben igyekeznek sokkal szerteágazóbb invesztíciós formákat választva mérsékelni a kockázataikat. A befektetőknek több mint fele változtatta meg hosszú távú politikáját a válság hatására.

7. A befektetési kockázatokat újra kell definiálni, és a befektetői várakozásokat újra össze kell hangolni a piaci körülményekkel. Sok tanácsadó úgy véli, hogy az ügyfelei még mindig megalapozatlan várakozásokat táplál, s azt hiszi, hogy van teljes válság elleni védelem. A szakemberek kétharmada úgy véli, hogy a befektetési stratégiák és termékek (függetlenül azok alacsony vagy magas kockázatára) kijelölését újra kell gondolni a pénzügyi válság fényében.

„Meglepődtünk, mennyi befektető mondta, hogy a pénzügyi válság idején tapasztalt árfolyam ingadozások csak ’szokatlanok’ voltak, sokkal inkább, mint egy életben egyszer tapasztalhatóak. Ugyanakkor most e befektetők a legkülönbözőbb befektetési osztályokban érzékelnek kockázatokat, ami arra mutat, hogy a válság hosszútávú nyomot hagyott az őket érő hatások észlelésében. Ez talán annak a kifejeződése, hogy a befektetők ráébredtek: nincs biztonságos befektetés, s azzal, hogy távol tartják magukat bizonyos befektetési területektől, a kockázatot még nem kerülik el. Ugyan nem lehet kiküszöbölni, de például diverzifikációval kezelni lehet a kockázatot, s jobban meg is lehet érteni” – foglalta össze eredményeiket Monica Woodley, az EIU vezető kutatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI / hvg.hu Gazdaság

EIU: Budapest, London és New York között a legjobban élhető városok listáján

Budapesten majdnem olyan jók a mindennapi élet általános feltételei, mint Londonban, és valamivel jobbak, mint New Yorkban – ez derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU), vezető londoni gazdaságelemző ház friss összeállításából, amely szerint a kanadai Vancouver nyújtja a legjobb városi életkörülményeket a világon.

hvg.hu Gazdaság

EIU: a kis- és középvállalatok derűlátók, kivéve Kelet-Európát

A szűkössé vált piaci finanszírozási lehetőségek ellenére is zömmel derűlátó a következő két év növekedési kilátásaival kapcsolatban a globális kis- és középvállalati szektor, jóllehet e cégkategória kelet-európai képviselői a világátlagnál jóval pesszimistábbak - ez derül ki az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég szerdán közzétett friss felméréséből.

Hamilton győzelmével ért véget a rémisztő balesettel induló Bahreini Nagydíj

Hamilton győzelmével ért véget a rémisztő balesettel induló Bahreini Nagydíj

Montenegró és Szerbia kölcsönösen kiutasította egymás nagykövetét

Montenegró és Szerbia kölcsönösen kiutasította egymás nagykövetét

Négy forgatókönyvet készít az UEFA arról, hány nézőt engedhetnek be az Eb meccseire

Négy forgatókönyvet készít az UEFA arról, hány nézőt engedhetnek be az Eb meccseire