szerző:
hvg.hu

A magyarok többsége aggódik a nyugdíjaskori megélhetése miatt, úgy érzi, hogy az államtól várható nyugdíj mellett mindenképp szüksége lesz valamilyen kiegészítő bevételre. Az elmúlt három évben viszont jól láthatóan nőtt azoknak az aránya, akiknek nyugdíjcélú megtakarításaik vannak.

Az elmúlt három évben tovább nőtt azoknak az aránya, akik nem bíznak az állami nyugdíjban: a magyarok több mint 80 százaléka nem számít arra, hogy majdani nyugdíja elegendő lesz a létfenntartáshoz. Ezzel párhuzamosan csökkent azoknak az aránya, akik szerint egyedül az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról.

„Figyelemre méltó változás következett be a magyarok gondolkodásában az elmúlt három évben. Azt eddig is látták, hogy az állami nyugdíj kevés lesz a megszokott életszínvonaluk fenntartásához, ám az Aviva 2010-es kutatásból az is kiderül, hogy honfitársaink érzik a felelősségüket, és elkezdtek saját megtakarításokat felhalmozni nyugdíjas éveikre” – hangsúlyozta Zolnay Judit, az Aviva Életbiztosító vezérigazgató-helyettese.

Az Aviva csoport által egész Európára évek óta elvégzett, a lakosság megtakarítási szokásait vizsgáló kutatás szerint a nyugdíjas korban várható bevételi források közül a magyarok jelentős része, csaknem 40 százaléka a rendszeres megtakarítással felhalmozott vagyont tekinti a legfontosabbnak, míg 33 százalékuk azt gondolja, hogy elegendő, ha akkor tesznek félre, ha van rá lehetőségük. Az ingatlanbefektetést is jó lehetőségnek tartja a megkérdezettek csaknem 10 százaléka.

„A magyar lakosság nagyobb része úgy látja, hogy a következő 12 hónapban ugyanannyit, vagy még többet is fog tudni nyugdíj céljára félretenni, mint eddig, egyharmaduk azonban nyugdíjcélú megtakarítási ütemének csökkenésére számít” – tette hozzá Zolnay Judit.

Nyugdíjas munkavállaló. Dolgozni mindhalálig
©

Európa valamennyi államára jellemző: lakosaik aggódnak amiatt, hogy nem lesz elég a nyugdíjuk az életszínvonaluk fenntartásához, 60 százalékuk úgy látja, hogy az életszínvonaluk csökkenésére kell számítani; az arány Lengyelországban kiemelkedően magas, eléri a 70 százalékot. Ennek ellenére a lengyeleknél a legnagyobb azoknak az aránya, akik elsősorban az állami nyugdíjra számítanak, a franciáknál ez a lakosságnak csak a 35 százaléka.

„Aggasztó, hogy még Európa fejlettebb pénzügyi kultúrájú országaiban is a lakosságnak csak kevesebb, mint fele tervezi, hogy magánmegtakarításokból egészítse ki a nyugdíját” – fejtette ki Zolnay Judit. Az Aviva kutatásából kiderül, hogy a franciák 47 százaléka, a spanyolok és a lengyelek 39 százaléka tesz félre rendszeresen, ám nyugdíjtervezéssel még mindig csak kevesen foglalkoznak Európa valamennyi országában. A kutatásból az is kiderül, hogy az állami nyugdíj, a megtakarítások és a valós igények közti különbség fedezésére a legkézenfekvőbb megoldásnak a nyugdíjas kori munkavállalást tartják Európa polgárai. Ám ennek esélyeit kevesen latolgatják.

„A nyugdíjtervezés olyan folyamat, amely már évtizedekkel a nyugdíjba menetel előtt megmutatja, hogy adott majdani életszínvonalhoz mekkora rendszeres megtakarításra van szükség. Ez azért fontos, hogy ne egy homályos kép, hanem a számok alapján lehessen dönteni az előtakarékosság mértékéről” – tette hozzá az Aviva vezérigazgató-helyettese.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Gazdaság

Aegon: 50 százalékos átlépési arány is kezelhető

Az Aegon nyugdíjpénztára akkor is életképes maradna, ha a tagok 50 százaléka átlépne az állami nyugdíjrendszerbe, a kisebb nyugdíjpénztárakat azonban a mérsékeltebb arányú átlépés is veszélybe sodorhatja - mondta Ludvai Judit, a társaság vezérigazgatója a Reuters hírügynökségnek.

MTI Gazdaság

Állami nyugdíjrendszer: ezermilliárdos veszteségek

A kilencvenes évek elején a foglalkoztatási válság − a munkaerőpiac egyharmadának eltűnése, a keresetek és befizetett járulékok csökkenése, valamint a gazdaság befeketülése − jóval nagyobb veszteséget okozott az állami nyugdíjrendszernek, mint a 2008-as gazdasági válság a magánnyugdíjkasszáknak − ez derül ki a Tárki csütörtökön bemutatott tanulmányából.

hvg.hu Gazdaság

Befektetési tanácsok: változás várható a lakossági megtakarításokban

A fokozatosan csökkenő jegybanki alapkamat és a januártól életbelépő új adókedvezmények arra ösztönzik a lakosságot, hogy jelentősen változtasson befektetési szokásain. A válság hatására felerősödött anyagi bizonytalanság és az állami szerepvállalás nyilvánvaló csökkenése egyre többeket késztet arra, hogy körültekintőbben kezeljék pénzügyeiket.

Két sztrókja is volt a Trónok harca sztárjának

Két sztrókja is volt a Trónok harca sztárjának

Közös EP-frakcióról tárgyalt Varsóban a spanyol szélsőjobb vezére

Közös EP-frakcióról tárgyalt Varsóban a spanyol szélsőjobb vezére

Meghalt egy ember, egy utasszállító gép vészleszállást hajtott végre Budapesten

Meghalt egy ember, egy utasszállító gép vészleszállást hajtott végre Budapesten

Kivágtak több fát a Tabánban

Kivágtak több fát a Tabánban

Feltörhetetlennek hirdették, komoly biztonsági hibát találtak a Magyarországon is árult autóriasztóban

Feltörhetetlennek hirdették, komoly biztonsági hibát találtak a Magyarországon is árult autóriasztóban

Rossi elárulta, hogyan küldi pályára a válogatottat Horvátország ellen

Rossi elárulta, hogyan küldi pályára a válogatottat Horvátország ellen