szerző:
ecoline.hu
Tetszett a cikk?

Messze nem biztos, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyonból visszaáramló tőke elszámolásának a kormány által választott módját az unió intézményei jóvá fogják hagyni. Így akár már 2011 tavaszán problémák merülhetnek fel a magyar költségvetéssel. Ez a hitelminősítőket később arra késztetheti, hogy rontsák adósságbesorolási osztályzatunkat, aminek beláthatatlan piaci következményei lehetnek – hívta fel a figyelmet Akar László, a GKI vezérigazgatója.

Az eddig bejelentett intézkedések eredményeként, ha az alapul vett feltételek teljesülnek, a 2011-es költségvetés egyensúlya biztosítva van. A hiány az uniós elvárásoknak megfelelően 3 százalék alatt marad, sőt, a GKI előrejelzése szerint a GDP-arányos deficit a kormány által jelzett 2,94 százalékos szintnél is alacsonyabb, 2,7 százalék lehet – mondta el az Ecoline-nak Akar László. Az egyszeri tételektől, a konjunktúra hullámzásától megtisztított adatok, a nemzetközi értékelésben kulcsszerepet játszó, úgynevezett strukturális egyenleg alapján azonban világosan látszik az is, hogy komoly egyensúlyi problémák vannak; a gazdaságkutató számításai alapján 2011-ben az így mért hiány 5-5,5 százalék lenne.

Gazdaságpolitikai dilemmák
A témáról bővebben hallhat a GKI Gazdaságpolitikai dilemmák címmel december 7-én megrendezendő konferenciáján. A részletes program és a jelentkezési lap elérhető a gazdaságkutató honlapján.

Ez – alapvető gazdaságszerkezeti változások nélkül – legkésőbb 2013-tól a költségvetési adatokban is megmutatkozna, ahogy arra több szervezet, köztük a Költségvetési Tanács is felhívta a figyelmet, de már 2011 tavaszán is problémákat okozhat. Ennek oka Akar László szerint az, hogy nincsenek egészen bizonyos szabályok arra, miként kell elszámolni és a túlzott deficiteljárás szempontjából értékelni a magánnyugdíjpénztáraktól az államháztartásba visszaáramló ilyen tömegű vagyont.

A jelenlegi uniós előírások szerint a pénztári vagyon átadása tőkebevételnek minősül, és abban az évben kell elszámolni, amikor a nyugdíjpénztári tag átlépése megtörtént. Arra, hogy ezt az összeget több év alatt használják fel, az EU jelenlegi metodológiája alapján nincs mód – magyarázta a vezérigazgató. Tény ugyanakkor, hogy a jelenleg élő szabályokat nem ilyen mértékű változásokra hozták létre, hanem olyan helyzetekre, amikor egy vállalati pénztár megszűnése miatt az állam a meglévő vagyont átveszi és ennek fejében vállalja a majdani nyugdíjszolgáltatást.

Ha a jelenlegi metodológia alapján történik az elszámolás 2011-ben – a vagyon felének átkerülését feltételezve –, akár nullszaldós lehet a magyar költségvetés. Viszont strukturális reformok nélkül a 2012-es deficit már ismét jóval 3 százalék fölé kerülne. Ez pedig arra késztetheti a hitelminősítőket, hogy átértékeljék a magyar eszközök megítélését.

További részletek az Ecoline oldalán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Menet közben töltenék az elektromos kocsikat a tel-avivi utak

Menet közben töltenék az elektromos kocsikat a tel-avivi utak

A „fehérek bűntudatát” nem finanszírozza adófizetői pénzből Donald Trump

A „fehérek bűntudatát” nem finanszírozza adófizetői pénzből Donald Trump

Az MNB nem lépett, de beszélnie muszáj lesz

Az MNB nem lépett, de beszélnie muszáj lesz