szerző:
Hírszerző
Tetszett a cikk?

A munkavállalóknak 2011. január 30-ig kell eldönteniük, átlépnek-e az állami nyugdíjrendszerbe magán-nyugdíjpénztárukból. December 15-ig a parlament megszavazza az erről szóló törvényt is. A nyugdíjrendszert érintő bejelentések kapcsán Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter volt az MTV Este című műsorának vendége.

Matolcsy György azt mondta, hogy bár jelenleg ő is tagja egy magán-nyugdíjpénztárnak - meglepő módon - a kormány "nyugdíjmentő csomagja" őt maximálisan meggyőzte, ezért visszalép az állami rendszerbe. A nemzetgazdasági miniszter szerint az új modell bevezetésével biztonságossá és védetté válik a nyugdíjak jövője, átlépve az állami rendszerbe pedig örökölhetővé válik az addig összegyűjtött pénzösszeg. Az átlépőknek arra is lehetőségük van, hogy készpénzben kivegyék a pénzt, és úgy tegyék át az állami rendszerbe.

Matolcsy hangsúlyozta, hogy azért is kellett sürgősen lépniük, mert a magán-nyugdíjpénztári rendszer veszteséges volt, jó esetben is 0-1 százalék (a többségnek mégis inkább 0, vagy 0 százalék alatti) közötti reálhozammal.

Bár a kormány által nyugdíjmentő csomagnak aposztrofált javaslatokat leginkább államosításnak fordítják, a miniszter az Estében is igyekezett hangsúlyozni: erről szó sincs. A lépéssel 2-3 ezer milliárd forintot akarnak megtakarítani, hogy így csökkenthessék az államadósságot, és betömhessék - ahogy Matolcsy fogalmazott - a nyugdíjrendszeren tátongó fekete lyukat. Elmondása szerint a strukturális reformok a költségvetés minden bevételi és főként minden kiadási szeletét érinteni fogják. Példaként említette a közösségi közlekedést, a munkaerőpiaci alapot és az egészségügyi rendszert. Számításai szerint a beinduló strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak majd.

A nemzetgazdasági miniszter úgy véli, addig nem lesz biztonságban a magyar nyugdíjrendszer, amíg a csomagot el nem fogadják. Azt mondja, a kormány hosszú távon gondolkodik, és az a célja, hogy a következő tíz év intézkedéseivel (egymillió munkahely teremtése, népességnövekedés elérése) biztosítsa be a 2040-es, 2050-es évek nyugdíjrendszerét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
OGYÉI-főigazgató: Itt nincs politika, szakmai munka folyik

OGYÉI-főigazgató: Itt nincs politika, szakmai munka folyik

Szerbiában kitűzőkkel igyekeznek népszerűsíteni a Covid-oltást

Szerbiában kitűzőkkel igyekeznek népszerűsíteni a Covid-oltást

Titkolja Biden, mit írt neki Trump, mielőtt elhagyta a Fehér Házat

Titkolja Biden, mit írt neki Trump, mielőtt elhagyta a Fehér Házat