szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Donald Tusk miniszterelnök keddi bejelentése szerint jövő héten hozzák nyilvánosságra, hogy milyen változásokat eszközöl a lengyel kormány a rendkívül költséges magányugdíjpénztári alapok működését illetően. Tusk kizárta az olyan „forradalmi” lépések alkalmazását, mint a befizetések korlátozása a pénztárak számára.

A CNBC hírcsatorna értesülései szerint a lengyel kormánynak problémát okoz a jelentős költségvetési hiány féken tartása. Ennek kapcsán egyes közgazdászok úgy vélekedtek, hogy Varsó Magyarország példáját követve visszájára fordíthatja a nyugdíjreformot az állami tartalékok feltöltése érdekében.

„A változások egyáltalán nem jelentik a rendszer megszüntetését, és esküszöm, hogy az állam nem tervezte és nem is tervezi, hogy bárkinek a megtakarításaihoz vagy nyugdíjához hozzányúljon” – mondta Tusk egy sajtótájékoztatón. „Most dolgozunk a végleges változat legapróbb részletein, véleményem szerint a jövő hét elejére már kitisztul a kép.”

A nyugdíjpénztári alapok a varsói részvény és kötvénypiac legfőbb szereplői. Az általuk kezelt portfóliók összesített értéke mintegy 200 milliárd zloty (68,89 milliárd dollár). Tusk sürgette a pénztárakat, hogy csökkentsék működési költségeiket és biztosítsanak magasabb hozamot a nyugdíjasok számára. Ezért cserébe rugalmasabb befektetési szabályokat ígért nekik cserébe.

„Számos harmadik fél profitál a fennálló rendszer létezéséből, és ezt korlátozni szeretnénk” – magyarázta a lengyel miniszterelnök. „Azonban ennek ellenére nem lesznek gyökeres változások. A jelenlegi rendszer rendkívül drága az adófizetők szempontjából. Ezért az összes érintett féllel együtt olyan megoldást fogunk keresni, ahol nem valószínű, hogy az átutalások korlátozására sor kerülne.”

Az állami nyugdíjpénztárból a magánalapok felé irányuló átutalások értéke az előrejelzések szerint 2011-ben elérheti a 24 milliárd zlotyt (8,3 milliárd dollár). Az átutalások korlátozása csökkentené annak kockázatát, hogy a lengyel államadósság elérné a nemzeti össztermék 55 százalékát. Ha ez megtörténik, a Tusk-kormányt törvény kötelezné rá, hogy fájdalmas költségvetési korlátozásokat vezessen be. Ez bizonyára nem tenne jót újraválasztási esélyeiknek jövő ősszel.

A lengyel kormány idén mintegy 7,9 százalékos költségvetési hiánnyal számol idén. A gazdasági növekedés fellendítésével és adóemelésekkel azonban szeretnék elérni, hogy jövőre ez az érték 6,5 százalékra szoruljon vissza.

Lengyelország és az Európai Unió több tagállama, amely nyugdíjreformot hajtott végre, sikertelenül próbálta rábeszélni Brüsszelt, hogy a magánnyugdíjpénztári átutalásokat ne vegye figyelembe az államadóssági kalkulációk esetében, mondván, ezek esetében magánbefektetésekről van szó.

Fitch: Lengyelországnak csökkentenie kell a hiányt

A lengyel kormánynak csökkentenie kell a költségvetési hiányt és serkenteni a növekedést a következő évek során, hogy „elkerülje a negatív nyomást a befektetési megbízhatóságát illetően” – írja a Fitch Ratings egy a mai napon kiadott közleményében.

Az a tény, hogy a lengyel kormányzati hiány elérte a már említett 7,9 százalékos szintet, jelentősen „gyengíti a lengyel gazdasággal kapcsolatos pénzügyi előrejelzések megbízhatóságát”.

„A jelenlegi szintnél húzódik egy határvonal, amelynél tovább már nem csúszhatnak a hivatalos hiánycél-mutatói” – magyarázta David Heslam, a Fitch’s Sovereigns londoni igazgatója. Lengyelország jelenleg A besorolású a hosszú távú devizaadósság skáláján; ez a hetedik legmagasabb besorolási érték.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Világ

Tusk tarolt, Kaczynskiék a lejtőn

Az exit poll felmérések szerint a Donald Tusk kormányfő vezette Polgári Platform (PO) nyerte meg a vasárnap megtartott lengyelországi helyhatósági választások első fordulóját.

hvg.hu Itthon

Nem mindenki bukja a nyugdíját, ha nem lép vissza az állami rendszerbe

Matolcsy György gazdasági miniszter bejelentése szerint jövő februártól nem lesz állami nyugdíja annak, aki nem lép vissza az állami pillérbe. Ám a szerzett jogok - ily módon a nyugdíjjogosultság - védelme a hatályos törvények szerint mindenkit megillet, ezért aki megszerezte a nyugdíjjogosultságot, annak jár állami nyugdíj - hangsúlyozta a hvg.hu-nak nyilatkozó nyugdíjszakértő. És ez szerinte független attól, hogy a jogosult visszalép-e az állami pillérbe vagy sem.

MTI Gazdaság

Nyugdíj: az EU-nál még elcsúszhat a kormány terve?

Az LMP szerint az Alkotmánybíróság miatt már nem kell félnie a kormánynak, de az Európai Unió előtt még így is elbukhat a "szabad államosítás" tervével, miszerint: aki nem lép át az állami rendszerbe, az elveszíti a 24 százalékos munkáltatói járulék után fizetendő állami nyugdíjjogosultságát.

MTI Gazdaság

Matolcsy: január 31-ig kell dönteniük a nyugdíjpénztári tagoknak

A magánnyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek-e az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező, mostantól csak önkéntes rendszerben a nyugdíjmentő törvénycsomag elfogadása után, amely várhatóan december közepétől érvényes - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán. Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint ez nemcsak az alkotmányos alapjogokat, hanem az emberi méltóságot is sérti.

A gyors olvadás miatt sorra bukkannak elő a holttestek a Mount Everesten

A gyors olvadás miatt sorra bukkannak elő a holttestek a Mount Everesten

Tiramisu, ibolya, pillecukor – ezt nyalják a bécsiek

Tiramisu, ibolya, pillecukor – ezt nyalják a bécsiek

200-600 millió jelszót tárolt titkosítás nélkül a Facebook – lehet, hogy az öné is veszélyben volt

200-600 millió jelszót tárolt titkosítás nélkül a Facebook – lehet, hogy az öné is veszélyben volt

Négyes karambol történt az Árpád hídon

Négyes karambol történt az Árpád hídon

22 millió facsemetét ültet a kormány

22 millió facsemetét ültet a kormány

Kivágtak több fát a Tabánban

Kivágtak több fát a Tabánban