szerző:
Hírszerző/FH
Tetszett a cikk?

Dmitrij Medvegyev orosz elnök a gazdaság modernizálását és az árak stabilizálását ígérte keddi országértékelésében. A törvényhozás két háza előtt mondott beszédében azt mondta, hogy elnöksége eddigi három éve megerősítette Oroszországot, mint modern világhatalmat.

"Utasítottam a kormányt, hogy a tervezett közkiadásokban a modernizáció elsőbbséget élvezzen. A modernizáció azonban csak eszköz arra, hogy egy jobb jövőt teremtsünk" - közölte az orosz államfő, aki megígérte, hogy letöri az inflációt és mindent megtesz az erős gazdasági növekedés érdekében.

2010-ben kilenc százalékos infláció volt Oroszországban, és Medvegyev szerint a következő évben a pénzromlás évi öt százalék alá fog kerülni. Az elnök azt mondta: kormánya segített abban, hogy a 2009-es pénzügyi világválság legsúlyosabb hatásait kiheverve felépüljön az ország.

Az orosz államfő kijelentette, hogy mostanra sikerült stabilizálni a gazdaságot, amely négyszázalékos növekedést fog produkálni egy év alatt. Majd hozzátette: jelenleg ötmillió munkanélküli van az országban, és ez a szám két millióval kevesebb, mint amennyi a válság tetőpontján volt.

Medvegyev elmondta, hogy az inflációt három éven belül 4-5 százalékra akarják leszorítani, az idei éves 8 százalékos előrejelzés helyett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a költségvetési hiányt csökkenteni kell, ahhoz, hogy az orosz gazdaság hatékonyan fejlődhessen. Az orosz költségvetés egy évtizede most másodszor mutat deficitet, rendszerint többletet halmoz fel. Jelenleg a hiány a GDP 2,1 százaléka, de ezt az év végéig 4,6 százalékra becslik növekedni.

"Őszintén szeretnék beszélni arról, hogy az elkövetkező évtizedben milyen alternatíva vár ránk: egyetértésre jutunk a rakétavédelmi rendszerről, és létrehozunk egy értékálló közös együttműködési mechanizmust, vagy ha nem sikerül konstruktív megállapodást tető alá hozni, a fegyverkezési verseny újabb fordulója kezdődik, és döntéseket kell majd hoznunk újabb csapásmérő eszközök telepítéséről" - mondta Medvegyev. Az orosz elnök emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban a lisszaboni NATO-orosz tanácskozáson egy olyan európai rakétavédelmi rendszer létrehozását vázolta fel, amely összekapcsolná Oroszország és a NATO rakétapotenciálját, és biztosítaná minden európai ország számára a védelmet az esetleges rakétacsapásoktól.

Medvegyev beszélt arról is, hogy a katonai fejlesztések révén lehetővé válik a polgári rendeltetésű csúcstechnológiák fejlesztése. Oroszország előtt álló alapvető feladatnak nevezte egy új, csúcstechnológiát használó,  gyorsan mozgatható hadsereg létrehozását. Moszkva erre a célra több mint 20 trillió rubelt kíván költeni - tette hozzá. 

Külpolitikai célkitűzésekről szólva az orosz elnök arról is szólt, hogy lát tartalékot a délkelet-ázsiai és csendes-óceáni régióval, Latin-Amerikával és Afrikával való együttműködésben. A délkelet-ázsiai és csendes-óceáni régióval való kapcsolatok bővítése stratégiai jelleget ölt - mondta Medvegyev, és példaként hozta fel az orosz-kínai együttműködést. Mint mondta: a két ország kétoldalú együttműködése a nemzetközi porondon folytatott összehangolt munkává növi ki magát. 

Az orosz elnök majd egy és egynegyed órás beszédét 28-szor szakították meg tapssal. Medvegyev a beszédből 40 percet szánt a legfontosabb kérdésnek, a felnövekvő generációról való gondoskodásnak, az oktatásnak és a demográfiának. A képviselők körében nagy tetszést aratott a gyermek-egészségügyi ellátás korszerűsítésének és a nagycsaládosok ingyenes földhöz való juttatásának a gondolata, illetve a bejelentés a gyermekeket nevelő családoknak nyújtandó adókedvezményről, a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények büntetési tételeinek szigorításáról, az alkoholárusítás korlátozásáról, illetve a hazafias szellemű oktatás szükségességéről.  Sok időt szentelt az államfő a korrupció elleni harcnak, s felvetette, hogy megvesztegetés esetén a pénzbüntetés mértékét a csúszópénz százszorosára kell emelni. Elismerte, hogy a legfeljebb 12 évi börtönbüntetés gyakorta nem tántorítja el a korrupt hivatalnokokat a csúszópénzek elfogadásától.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!