szerző:
MTI

A tőkebefektetések nagy része mikrovállalkozásokba érkezett tavaly; a hazai kis- és középvállalkozásokba invesztált 22 milliárd forintnyi friss tőkebefektetésből 1,6 milliárd forint – az előző évi harmada – származott új tulajdonosoktól – ismertette a Start Zrt. friss felmérésének eredményét.

A társaság a közlemény szerint az idén már harmadszor vizsgálta a magyarországi kis- és középvállalkozásokba érkezett tőkebefektetéseket. A felmérés szerint 2009-ben 360 társaságban közel 22 milliárd forint összegben valósult meg tőkeemelés, a forrás az esetek túlnyomó részében a meglévő tulajdonosi körből érkezett.

„A külső befektetőktől érkező tőkebevonás összértéke és száma is csökkent a korábbi évhez viszonyítva, s a befektetések átlagos értéke is közel felére, 37 millió forintra csökkent 2009-ben, mivel kevés volt a 100 millió forint feletti befektetés” – emelte ki a közleményben Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója.

A befektetések 90 százaléka 2009-ben 100 millió forint alatti volt. A legtöbb tőkeemelés mikrovállalkozásokban valósult meg, míg a középvállalkozások közül kevesen vontak be tőkét. Az elmúlt évben szinte minden jelentős ágazatban volt tőkeemelés. A kereskedelmi vállalkozásokba irányuló befektetések jelentősen csökkentek, miközben a mezőgazdasági szektor népszerűsége növekedett, a feldolgozóipari befektetések aránya pedig változatlan maradt. A k+f területre, az innovatív vállalkozásokba kevés befektetés érkezik.

A kkv-k beruházásai 2007-ben 1 836 milliárd forintra, a szektor banki hitelállománya 2009-ban 3.753 milliárd forintra rúgott. „A kkv szektor beruházásaihoz, illetve hitelállományához képest nagyon alacsony a bevont tőke nagysága, azonban ne felejtsük el, hogy válságévről beszélünk, bizonytalanabb piaci környezetben születtek e döntések” – mutatott rá Zoltán Csaba.

A magyarországi régiókon belül Közép-Magyarország mind értékben (27 százalék), mind darabszámban (37 százalék) a legjelentősebb arányú, a dunántúli és az alföldi régiók jól szerepeltek, Észak-Magyarországon viszont nem volt ebben az évben befektetés. A legnagyobb befektetések értékében volt leginkább tetten érhető a visszaesés, míg az első tíz befektetés összértéke idén 750 millió forint volt, egy évvel korábban meghaladta a 2 milliárd forintot.

„A hazai kkv-k vállalkozói kedve ugyan meghaladja a környező piacok szintjét, de kevesebb tapasztalattal rendelkeznek, mint a fejlett piacokon. Hasonló problémát jelent a vállalkozásfejlesztési tapasztalatok hiánya, beleértve az üzleti ismereteket is, illetve az EU szabályozáshoz való illeszkedés ismeretei sem állnak rendelkezésre - mutatott rá Baranyai Gábor, a QualyPlan ügyvezetője. - Pedig jó projektre lehet finanszírozást találni, amennyiben ehhez közös kockázatvállalási hajlandóság is társul’.

Az idén új elemmel bővült a finanszírozási paletta, az Új Magyarország Kockázati Tőkeprogrammal, mely az öt évnél fiatalabb vállalkozások számára biztosít 45 milliárd forintos forrást, nyolc kockázati tőkealapon keresztül, tőkebefektetés formájában.
„Az innovatív vállalkozások esetében kritikusan alacsony a külső forrásból bevont tőke nagysága, e tekintetben a program mindenképpen pozitív irányú elmozdulást hozhat” – emelte ki Zoltán Csaba. A vezérigazgató szerint 2011-ben a Jeremie alapok létrejöttével várhatóan többszörösére növekedhet a kkv-kba irányuló tőkebefektetés, s az alapok befektetési politikája miatt nőni fog a közép-magyarországi régión kívüli befektetések tőkefinanszírozása.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Pápai Csaba Gazdaság

Reménytelen küzdelem a bürokrácia szorításában?

A bürokrácia maga alá fogja temetni a hazai vállalkozásokat, ha a kormány nem lép azonnal - figyelmeztetett Miklóssy Ferenc az MKIK alelnöke. Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint a helyzetet többek között a cégek adminisztrációs terheinek 800 milliárdos csökkentésével orvosolnák.

MTI Vállalkozás

Az exportcégeknek kedvez a jelenlegi gazdasági környezet

Bár az előzetes KSH adatok alapján valóban csökkenő tendenciát mutat a kivitel bővülése, továbbra is az exporttevékenységet folytató cégek vannak kedvezőbb helyzetben - mondta el Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője a cég kisvállalkozásoknak szóló hírlevelében.

hvg.hu Vállalkozás

Dráguló hitelek, szigorodó feltételek

Szigorodhatnak a hitelezési feltételek Magyarországon jövőre a bankadó miatt, azonban a kkv-ék a Széchenyi-tervre támaszkodhatnak - áll az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb elemzésében. A felmérés szerint a fizetési morál még állami megrendelések esetén is jelentősen romlott, a csődeljárások száma nőtt, az építőipar és a szállítmányozás pedig továbbra is a legveszélyeztetettebb ágazatok.

hvg.hu Vállalkozás

Milliós nyeremény vállalkozó nőknek

A félmillió forint értékű kommunikációs kampány mellé fél millió forint értékű különdíjat is kaptak azok a női vezetők, akik az Országos Fiatal Vállalkozói Díj kiválasztottjai 2010-ben.

hvg.hu Vállalkozás

Kudarcra ítélt családi vállalkozások - van kiút

A generációváltás előtt álló családi vállalatok tulajdonos-vezetői a felmérés szerint jellemzően nem gondolnak cégük eladására, nem veszik számításba cégük/cégcsoportjuk lényeges átstrukturálásának lehetőségét, és nem vonják be az alattuk dolgozó menedzsereket a komoly döntésekbe, miközben a kulcsinformációkat döntően megtartják maguknak, a legtöbb lényeges kérdésben ők maguk döntenek.

Rejtélyes tulajdonos vette át Szíjj László részvénycsomagját az MKB-ban

Rejtélyes tulajdonos vette át Szíjj László részvénycsomagját az MKB-ban

Döntött a bíróság: nem kell felvenni lányokat a berlini fiúkórusba

Döntött a bíróság: nem kell felvenni lányokat a berlini fiúkórusba

Kínai kézbe kerül a mátyásföldi Ikarus-telep

Kínai kézbe kerül a mátyásföldi Ikarus-telep

Lábon lövi magát Amerika a kereskedelmi háborúval?

Lábon lövi magát Amerika a kereskedelmi háborúval?

Kínának teljesen át kell szabnia a csodafegyverét?

Kínának teljesen át kell szabnia a csodafegyverét?

Második meccsét is megnyerte a DVSC

Második meccsét is megnyerte a DVSC