szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz állam tulajdonában lévő Alrosa lehet már a második éve az idén is a világ legnagyobb gyémántbányája, megelőzve a korábbi években első helyen álló dél-afrikai De Beers céget. Az orosz cég annak köszönheti kiváltságos helyzetét, hogy a kormány a válságos időkben vásárlásokkal támogatta a vállalatot.

Az Alrosa az idén 33,76 millió karátra növeli kitermelését az előző évi 32,8 millióról, jövőre további 2 százalékkal 34,44 millióra tervez bővíteni. A gyémánteladásból származó bevételei 2011-ben elérik a 3,53 milliárd dollárt, ami 3 százalékkal több az ideinél. A De Beers - amelynek Dél-Afrikán kívül Kanadában, Botswanában és Namíbiában vannak érdekeltségei - az idén 31 millió karátnyi gyémánt kitermelését várja a tavalyi 24,6 millió után. 

Az Alrosát az orosz kormány tavaly 30-35 milliárd rubellel (körülbelül 1 milliárd dollárral) támogatta drágakövek vásárlásával, és segédkezett a cég 3,6 milliárd dolláros hazai és külföldi adósságának átalakításában is. Az Alrosa adja az orosz gyémánttermelés 97 százalékát és a világtermelés negyedét, és bányászata a fő bevételi forrása Jakutföld 950 ezres lakosságának. Az Alrosa exportjának több mint fele hagyományosan az Egyesült Államokba irányul.

A De Beers részvényeinek 45 százaléka az Anglo American bányatársaság, 40 százaléka a dél-afrikai Oppenheim család, 15 százaléka a botswanai kormány tulajdonában van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!