szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jövőben a pénzintézetek a lakáscélú hitel- és kölcsön- vagy pénzügyi lízingszerződések esetében csak akkor emelhetik egyoldalúan a kamatot, ha azt a forrásköltségek növekedése, a hitelkockázat változása indokolja, vagy az adott tevékenység költségét növelő jogszabályváltozás történik.

Nagy Anna kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány rendeletet alkotott a szerződésekben előírt kamat egyoldalú módosításának feltételeiről. Emlékeztetett, hogy a rendeletalkotást az Országgyűlés által még novemberben elfogadott, a nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvény írja elő a kabinet számára.

A törvény ugyanis kimondja, hogy lakáscélú hitel- és kölcsön- vagy pénzügyi lízingszerződéseket a pénzügyi intézmény az ügyfél számára kedvezőtlenül nem módosíthatja; ha ez mégis megtörténik, akkor a szerződést semmisnek kell tekinteni. A jogszabály e mellett rögzíti, hogy pénzügyi intézmény az ügyfél számára kedvezőtlenül kizárólag a kamat tekintetében, kormányrendeletben meghatározott esetekben, feltételekkel és módon módosíthatja a szerződést.

Nagy Anna elmondta, hogy a kabinet most ezt a rendelet alkotta meg. Leszögezte: a döntés arra is garancia, hogy a pénzügyi intézmények nem háríthatják át a különadót az ügyfelekre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbánnak már nem lesz mit bezárnia, ha annyi fertőzött lesz, amennyire készül

Orbánnak már nem lesz mit bezárnia, ha annyi fertőzött lesz, amennyire készül

Nem tervezi a kormány, hogy digitális oktatásra állítja át az iskolákat

Nem tervezi a kormány, hogy digitális oktatásra állítja át az iskolákat

Alig utaznak a magyarok, de nagyon jó a véleményük a repülőtérről

Alig utaznak a magyarok, de nagyon jó a véleményük a repülőtérről