szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke csütörtökön a gazdasági monopóliumok megtörését, a szakképzési rendszer átalakítását és az iparkamarák szerepének erősítését szorgalmazta.

A Debreceni Kereskedelmi és Iparkamara alapításának 160. évfordulóján tartott ünnepi előadásában kifejtette: a monopolhelyzetben lévő vállalatok - akár magyar, akár külföldi tulajdonban vannak - helyzetét hatósági eszközökkel kell megtörni, újra kell tárgyalni a privatizációs szerződéseket és fenn kell tartani bizonyos ágazati különadókat.

Növelni kell az állami beavatkozás lehetőségét

"Le kell ülni és azt kell mondani: barátaim, volt tizenöt jó évetek, de ez most véget ért(...), innentől dolgozzunk együtt! Nekünk kellenek a befektetők - minél több jön, annál jobb - de alakítsunk ki egy olyan üzletet, amiben mindenki jól érzi magát" - fogalmazott Parragh László a privatizációs szerződések újratárgyalásával kapcsolatban, majd hozzátette: "hogyha ez nem megy, akkor olyan adórendszert kell kialakítani, amely ezeket a (monopóliumok által előidézett) tartós elcsúszásokat a rendszerben egyenes pályára állítja."

Megítélése szerint a gazdaságban növelni kell az állami beavatkozási lehetőségeket is, hiszen a monopol helyzetű cégek akadályozzák a hazai kis- és közepes vállalkozások fejlődését. Mint bemutatta, Magyarország az elmúlt tíz évben kevesebbet tudott fogyasztani, mint amit megtermelt, ezen időszak alatt csaknem az ország egy évi nemzeti összjövedelme áramlott külföldre. 

Szerinte a gazdaság versenyképtelenségét többek közt a nagy kamatterhek, a jelentős árfolyamveszteség, a magas energiaárak okozzák, amely mutatókban a kelet-közép-európai térségben a legrosszabbak között állunk, de igaz ez a vállalkozások átlagos hitelkamataira is, amely a térségben nálunk a legmagasabb. 

Felhívta tovább a figyelmet arra a tényre is, hogy bizonyos multinacionális áruházláncok polcain a magyar termékek aránya még a 20 százalékot sem éri el. Ennek a megoldására "egészséges gazdasági protekcionizmus" bevezetését sürgette, ami egyebek mellett a mezőgazdasági termelőket nagyobb piachoz juttatná.

Változtatni kell

A szakképzést gyakorlatorientálttá kell tenni, a kamarai tagságot pedig a vállalkozások védelme érdekében támogatni kell - tette hozzá. Előbbi területtel kapcsolatban kifejtette: a kormány zászlajára tűzött egymillió új munkahely mögé többségében nem atomtudósokat vagy biotechnológusokat kell gondolni, hanem olyan munkahelyeket, amelyek az alacsonyan képzett, de munkaképes embereket is - mint a roma lakosság jelentős része - képessé teszik arra, hogy legalább saját magukat fenntartsák.

Az elnök ismételten kardoskodott a kötelező kamarai tagság mellett - amely számos nyugat-európai országban már most jelen van -, hiszen szerinte enélkül tartósan atomizált lesz a vállalati szektor, ami által könnyebben megszerezhető a magyar piac. 

"Magyarországon most olyan hónapok vannak, amikor az emberek hisznek abban, hogy meg lehet változtatni a dolgok folyását,(...)ha pedig ezt nem tesszük meg, akkor megérdemeljük a sorsunkat" - zárta előadását Parragh László.

Az ünnepségen bemutatták a Hajdú-Bihar megyei vállalkozások Top 100-as listáját tartalmazó kiadványt, majd a megye legeredményesebb vállalatait díjazták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hózáporok válthatják a napsütést kedden

Hózáporok válthatják a napsütést kedden

A béremelés után bruttó 400 ezret kereshet egy pék az Auchannál

A béremelés után bruttó 400 ezret kereshet egy pék az Auchannál

"Covid-19 blues": már neve is van annak, amit érzünk

"Covid-19 blues": már neve is van annak, amit érzünk