szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik vezető amerikai bormagazin, a Wine Spectator nyilvánosságra hozta 2010-es top 100-as borlistáját, amelyen a mádi Royal Tokaji borászat 2006-os 5 puttonyos vörös címkés aszúja a 28. helyre került – írja az Index.

Tavaly is csak egy magyar bor került be a top 100-ba, ugyancsak a Royal Tokajinak köszönhetően, akkor a 2005-ös ötputtonyos hozta meg a sikert. Ez a cég, amely a másik fontos bormagazin, a Wine & Spirits 2010-es év pincészetei összeállításába is bekerült.

Az első helyezett a százas listán az amerikai Saxum pincészet 2007-es évjáratú Saxum James Berry Vineyard Paso Robles nevű cuvée-je lett. Az összeállítás a borok kóstoltatás során elért pontszámán túl egyéb tényezőket – ár-érték arány, forgalomba hozott, illetve importált mennyiség stb. – is figyelembe vesz. Ebben az évben is érvényesült az a trend, hogy a fogyasztók egy része a válság miatt az olcsóbb borokat preferálja. A magazin kiemeli, hogy a fogyasztók kalandvágyóbbak lettek, nyitottak a kevésbé ismert régiók és szőlőfajták iránt.

A top 100-as országok listáját nagy fölénnyel az Egyesült Államok vezeti, elsősorban a 2007-es évjáratú cabernet sauvignonoknak köszönhetően. Spanyolország növelte részesedését, az olasz borok száma relatíve magas áruk és kis importált mennyiségük miatt visszaesett.

Számunkra szerencsés, hogy a top 100-as kiadvány mutatja be Miles Lambert-Gócs Tokaji Wine – Fame, Fate, Tradition című könyvét is, amely a Tokaj-Hegyalja Borvidékről és a tokaji borokról készült legátfogóbb angol nyelvű könyv – írja az Index.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vétek György Gasztro

Mi lesz a sör és a bor házasságából?

Sörre bor mindenkor, borra sör meggyötör! – tartja a mondás. De mi van akkor, ha a sör és a bor házasságra lép egymással? A sörfőzők ünnepelnek, a borászok pedig szentségtörést kiáltanak.

Gazdaság

Kevesebb szőlő terem a tokaji borvidéken

A kedvezőtlen időjárás miatt lényegesen kevesebb szőlő terem az idén a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, ahol a szüret időpontja is kitolódik szeptember második felére - írta az Észak-Magyarország.

MTI Gazdaság

Tokaj partra száll Amerikában

Ezen a héten kezdi exportálni a tengerentúlra 3 puttonyos aszúját a kizárólag állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt., a cég borai az idén 24 országban találnak piacra – közölte Kiss István, a társaság vezérigazgatója.

MTI Gazdaság

Több az aszú a vártnál a Tokaj-hegyalján

Az idei év kezdete nem kecsegtetett jó szőlőterméssel, a hűvös, csapadékos időjárás a tőkéket is megviselte. Egy kicsit azonban kárpótolta is a késői száraz ősszel, így több lett az aszú a tavalyihoz képest.

Rájöttek, mi okozza a Zoom-fáradtságot

Rájöttek, mi okozza a Zoom-fáradtságot

Szinte újként árulnak egy hamarosan oldtimer, szupergyors Jaguar XJ220-at

Szinte újként árulnak egy hamarosan oldtimer, szupergyors Jaguar XJ220-at

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”

"Két és fél éves korában ajánlották ki nekem, addigra én voltam a negyedik anyuka az életében”