szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szíriában gáz próbakitermelését kezdte meg a hónap elején az INA, amelynek köszönhetően jelentősen növekszik a cég kapacitása, és javul a pénzügyi helyzete is.

Az INA közleménye szerint 2011 első negyedévére fejeződik be a szénhidrogén-kitermelés próbaüzeme, amelynek révén jelentősen nő a cég folyékonygáz-előállítási kapacitása is. Áldott Zoltán, az INA igazgatóságának elnöke a közleményben kijelentette, hogy a szíriai gázmezőn várhatóan 2012-re érik el a maximális kitermelési szintet.

A zágrábi tőzsdén részben ennek a hírnek tulajdonítják, hogy némiképp tovább emelkedett az INA papírjainak ára. Az összesen 40,5 millió kuna (1 kuna 37,36 forint) értékű forgalomban 1,26 százalékkal 2.866 kunára emelkedett a részvények záróára.

A múlt kedden újraindult kereskedés révén hét nap alatt 284,6 ezer darab, összesen 805 millió kuna értékű INA-részvény cserélt gazdát.

A Mol múlt kedden tette közzé nyilvános vételi ajánlatát az INA részvényeire, amelyekért 2.800 kunát, december 2-i záróáránál 60 százalékkal magasabb összeget kínált. Az akkor újraindult, és minden korábbi forgalmi rekordot megdöntő kereskedés során már aznap 2.830 kunás árfolyamra ugrott fel az INA-papírok ára a zágrábi tőzsdén.

Az INA legnagyobb tulajdonosa a Mol, amely közel 47,16 százalékot birtokol a társaság papírjaiból, míg a horvát kormány részesedése csaknem 44,84 százalék. A még közkézen lévő 8 százaléknyi hányadból szerda estig mintegy 2,8 százaléknyi cserélt gazdát, s a horvát nyugdíjalapok egyesülete múlt csütörtökön elismerte, tagszervezeteik vásárolták fel az értékpapírokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Az EU megtörné a Google és a többi óriás fölényét, de azok agresszív ellentámadást indíthatnak

Új telefont kell adni James Bond kezébe, állítólag ezért tolták el megint a film premierjét

Új telefont kell adni James Bond kezébe, állítólag ezért tolták el megint a film premierjét

A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat

A McDonald’s Dél-Amerikában elkezdte ételhulladékból gyártani a tálcákat