szerző:
MTI

A világválság megtépázta a nagyrészt külföldi tőkével működő és exportérdekelt visegrádi országokat is. Hogyan segített rajtuk kormányuk gazdaságpolitikája?

A hazai össztermék (GDP) szintjén csak Lengyelország úszta meg a válságot - ezzel Európa-bajnok is lett -, mert ott a hazai piac nagysága ellensúlyozta a nyugati exportpiacok szűkülését. A lengyel GDP növekedése tavaly 1,7 százalékosra lassult a 2008-as 5,1 százalékról, idén 3,5 százalékos, jövőre 3,9 százalékos bővülést vár ott az Európai Bizottság.

Csehországban az autó- és gépipari kivitellel túlsúlyos gazdaság tavaly 4,1 százalékkal visszaesett a 2008-as, 2,5 százalékos növekedés után. Idén 2,4, jövőre 2,3 százalékos GDP-növekedésre számít a bizottság Csehországban. A cseh kivitel a tavalyi, 10,8 százalékos visszaesés után idén várhatóan 12,1 százalékkal, jövőre 7,3 százalékkal gyarapodik, miközben a behozatal a tavalyi, 10,6 százalékos csökkenés után idén a 12,0 százalékkal, jövőre 6,3 százalékkal nőhet.

Szlovákia - egy lakosra számolva a világ legnagyobb autógyártó országa - hazai összterméke tavaly 4,8 százalékkal visszaesett a 2008-as 0,4 százalékos többlet után. Idén 4,1 százalékos, jövőre 3,0 százalékos növekedést valószínűsít ott a bizottság. Szlovákia exportja a tavalyi, 15,9 százalékos zuhanás után idén 14,7 százalékkal, jövőre 7,9 százalékkal nő az EU-bizottság előrejelzése szerint. Közben a szlovák importban a tavalyi, 18,6 százalékos visszaesés után idén 13,7 százalékos, jövőre 6,6 százalékos növekedés várható.

Magyarország hazai összterméke tavaly 6,9 százalékkal csökkent a 2008-as, 0,8 százalékos növekedés után. Itt idén 1,1 százalékos, jövőre 2,8 százalékos GDP-növekedést vár a brüsszeli bizottság. A GDP-számításhoz figyelembe vett export -, amely az áruk mellet a szolgáltatásokat is magába foglalja - tavaly 9,6 százalékkal csökkent, idén várhatóan 13,5 százalékkal, jövőre 9,0 százalékkal nő, miközben a behozatal idén 11,5 százalékkal, jövőre 9,5 százalékkal nőhet.

Mindenütt lesz tehát javulás, azonban az ördög a részletekben van. A kormányzati gazdaságélénkítő és -mentőprogramok a másik három országban legföljebb valamelyest fékezni tudták a lakossági fogyasztás visszaesését, az export gyengülését pedig nem voltak képesek ellensúlyozni, viszont tarkább kínálata miatt a magyar export legalább a szomszédokénál valamelyest kevésbé csökkent mentőprogram nélkül is. Jövőre viszont a mentőprogramok ellenére - vagy inkább éppen azok következményei miatt - Csehországban és Szlovákiában lassuló, Lengyelországban kissé gyorsuló növekedésre számít a brüsszeli bizottság, és csak Magyarországon vár gyorsabban felfutó gazdasági növekedést. Ennek oka az államháztartás adataiban lelhető fel.

Lengyelországban az államháztartás hiánya a GDP 7,2 százaléka volt tavaly, idén 7,9 százalékra, jövőre 6,6 százalékra számít az EU-bizottság. Csehországban a hiány tavaly 5,8 százalékos volt, idén 5,2 százalék, jövőre 4,6 százalék ígérkezik. Szlovákiában a deficit a tavalyi 7,9 százalékról idén még 8,2 százalékra dagadhat, jövőre is várhatóan csak 5,3 százalékra apad. Magyarországon a hiány tavaly a GDP 4,4 százaléka volt az Európai Bizottság számítása szerint, idén a kormányzati előrejelzéssel egyező 3,8 százalékra, jövőre 4,7 százalékra számít a brüsszeli testület, de novemberben kiadott előrejelzése a kormány legutóbbi intézkedései előtt készült. Ez utóbbiak révén a magyar kormány jövőre 3 százalék alá véli szoríthatni az éves hiányt.

A mentőprogramok a többi országban kifutnak, de a gazdasági növekedés főleg azért fog lassulni, mert mostantól kell megfizetni a korábbi gazdaságtámogatás árát: adóemelésekkel, leépítésekkel, az állami alkalmazottak fizetésének csökkentésével nagy nehezen lefaragni a megnövekedett hiányokat. Éspedig nem csak a visegrádi országokban, hanem fő exportpiacukon, az euróövezeti országokban is. Az euróövezet is a növekedés lassulására számít jövőre. Más szóval: a másik három visegrádi országban a kormányok kénytelenek pénzt kivenni a fogyasztók zsebéből - vagyis korlátozni a hazai lakossági fogyasztást - éppen akkor, amikor az export húzóereje is lanyhulhat majd, mert a nyugat-európai kormányok is hasonlóan igyekeznek csökkenteni a költségvetési deficitet. Az euróövezet importja a tavalyi, 12,0 százalékos szűkülés után idén 8,7 százalékkal, de jövőre csak 5,1 százalékkal bővülhet a bizottság várakozása szerint.

A JP Morgan szakértői tavaly ilyenkor azt jósolták, hogy Magyarország "egyedülálló helyzetben van": amint a növekedés beindul, nem lesz szüksége a költségvetés szigorítására. Ez azt sugallta a JP Morgan szerint, hogy Magyarország növekedési kilátásai különösen kedvezők. Ugyanakkor a Bank of America-Merrill Lynch szakértői megjegyezték, hogy Magyarország "költségvetési világbajnok" lehet. Az előző magyar kormány ugyanis kénytelen volt a válsághoz időzíteni a már korábban szükségessé vált, kemény költségvetési megszorításokat - gazdaságösztönzésre csak pénzek átcsoportosításából jutott -, miközben a világ nagy része lazított a költségvetési szigoron. Így Magyarország a világ gazdaságai közül a legerősebb államháztartási pozícióban kerülhet ki a világméretű visszaesésből, a BoA-ML tavaly év végi megfigyelése szerint.

A helyzet persze sohasem pontosan olyan rossz vagy jó, ahogyan a piaci elemzők jósolják, de ezek az előrejelzések - amint a számok mutatják - nagyjából beváltak. A képet színezi, amiről az elemzők tavaly ilyenkor még nem tudhattak: hogy Magyarországon átalakítják az adórendszert, a lakosság és a vállalatok terhelését csökkentik, és ezt átmenetileg egyes ágazatokra kivetett "válságadókból" ellensúlyozzák. Ezzel együtt a másféle válságkezelés következtében Magyarország versenyképessége javulhat az ideinél bizonyára lassabban bővülő külpiacokon, miközben a szomszédoké romolhat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Orbán felszántotta az országot, de volt, ahol ez is kevés volt

Orbán felszántotta az országot, de volt, ahol ez is kevés volt

A Belvárosban elkezdték komolyan venni a kutyák kitiltását parkokból, játszóterekről

A Belvárosban elkezdték komolyan venni a kutyák kitiltását parkokból, játszóterekről

Még drágább lesz a Balaton vízszintjének megemelése

Még drágább lesz a Balaton vízszintjének megemelése

Eldurrant az önkormányzati választások startpisztolya

Eldurrant az önkormányzati választások startpisztolya

Itt van Trump új terve Grönlanddal kapcsolatban

Itt van Trump új terve Grönlanddal kapcsolatban

Több száz új tüzet észleltek Brazíliában

Több száz új tüzet észleltek Brazíliában