szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország a csütörtökön megnyílt bécsi Ferienmesse utazási vásár díszvendége a 2011-es Liszt-emlékév és az Európai Unió soros elnöksége apropóján.

Ausztria a magyarországi turizmus második legnagyobb küldőpiaca, az országok lakosságszámához viszonyítva pedig a legnagyobb. Egyúttal az egyetlen a nagy piacok közül, amelyek az elmúlt években is dinamikusan fejlődtek - mondta Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) bécsi kirendeltségének vezetője. A nagyközönségnek szóló, népszerű osztrák vásáron az MT Zrt. mellett tucatnyi magyar kiállító van jelen. Kiemelt partnerként idén a korábbiaknál nagyobb, 150 négyzetméteres pavilon áll rendelkezésükre. A vásár négy napja alatt az MT és a Hungarofest számos kulturális, illetve szakmai programot szervez. A megnyitón jelen volt Horváth Endre turizmusért felelős helyettes államtitkár, Horváth Gergely, az MT vezérigazgatója és Nikolaus Berlakovich osztrák mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter.

Az MT Ausztriában a hagyományos célcsoportok és kínálat mellett a fiatalabb generációk megnyerésére, a kulturális turizmus és Kelet-Magyarország népszerűsítésére törekszik. A stratégiai kommunikációban a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektetnek Magyarország, mint a gyógy- és termálvizek országa arculatra.

2009-ban Németországból 2,4 millió vendégéjszakát töltöttek el Magyarországon, a jóval kisebb Ausztriából 734 ezret. Az elmúlt három évben a gazdasági válság ellenére is az osztrák vendégéjszakák száma folyamatosan és dinamikusan nőtt - mondta Kovács. 2009-ben 6,4 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek az osztrákok a magyar kereskedelmi szálláshelyeken, mint 2008-ban. Az előzetes adatok alapján 2010-ben is növekedés várható. Ugyanebben az időszakban például Csehországban, Szlovéniában és Szlovákiában csökkent vagy stagnált az osztrák vendégforgalom. A bécsi nemzetközi vásárközpontban (Messe Wien) megrendezett Ferienmessén hetven ország nyolcszáz kiállítója vesz részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!