szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A D.A.S. Jogvédelmi Biztosító rendezvényén elhangzott: demográfiai adatok miatt egyre több nyugdíjast kell egyre kevesebb aktív embernek eltartania, a kormány csak az ő befizetéseikből akarja fizetni a nyugdíjat, így az állami rendszerben nem kalkulálható előre a nyugdíj összege.

Jelenleg 100 aktív magyar ember 38 nyugdíjast tart el, 2050-ben már 88-at, míg 2100-ban már 107-et, a jelenlegi demográfiai folyamatok folytatódását feltételezve - mondta Korándi Márta, a biztosító vezető matematikusa.

A jogfenntartó nyilatkozat - amelyet a Stabilitás Pénztárszövetség javasol megtenni az állami rendszerbe visszalépőknek - joghatását ma még nem lehet megítélni - mondta Bezzegh Edina, a D.A.S. jogásza. Az Alkotmánybíróság és a bírói gyakorlat alakítja ki ezt, és csak akkor lesz releváns, ha vissza lehet lépni a magánpénztárba, mert ilyenkor vihető vissza a most államivá tett vagyon. A jogász azt javasolta, hogy aki élni akar ezzel, az tértivevényes ajánlott levélben küldje el a jogfenntartó nyilatkozatot a nyugdíjfolyósítónak.

Arra a kérdésre, hogy mi történik azzal, aki marad a magánpénztárban, de megszűnik a pénztára, azt mondta: kétezer tag alatt automatikusan megszűnik a pénztár. Ilyenkor a tag 30 napon belül választhat új pénztárat, ha ezt elmulasztja, automatikusan átkerül az állami rendszerbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha így haladunk, a digitális világ reformálja meg az egészségügyet

Ha így haladunk, a digitális világ reformálja meg az egészségügyet

Bluetooth-on keresztül támad a hacker, 90 másodperc alatt bármelyik Tesla Model X ellopható

Bluetooth-on keresztül támad a hacker, 90 másodperc alatt bármelyik Tesla Model X ellopható

A kutya az embernek, a törpemalac csak a gazdájának legjobb barátja?

A kutya az embernek, a törpemalac csak a gazdájának legjobb barátja?