Tetszett a cikk?

A magyar izocianát-gyártó BorsodChem Zrt. bejelentette, hogy a stratégiai befektető Wanhua Industrial Group február 1-ével teljes irányítást szerzett a a társaság felett, miután érvényesítette a tavaly júniusában megszerzett vételi opciós jogát.

A Wanhua megvásárolta a vállalat korábbi többségi tulajdonosai, a Permira Alapok és a Vienna Capital Partners (VCP) birtokában lévő valamennyi BorsodChem-részvényt. A Wanhua által végrehajtott felvásárlás lehetővé teszi a BorsodChem további növekedését és a munkahelyek megőrzését a társaságnál. A tavaly végrehajtott átstrukturálás részeként, a Wanhua 140 millió euró (mintegy 39 milliárd forint) új forrást bocsátott a BorsodChem rendelkezésére, amit a vállalat jelenleg az új TDI 2 (toluol-diizocianát) üzemének és salétromsavgyárának felépítésére használ fel. A BorsodChem hosszú távú fejlesztését mostantól a Wanhua biztosítja a Bank of China által vezetett banki konzorcium pénzügyi támogatásával.

“A BorsodChem Wanhua Csoportba történő integrációjával – melynek során a két regionális vállalat egyetlen globális társasággá alakul át – létrejön a világ harmadik legnagyobb izocianát-gyártója. Meggyőződésem, hogy az iparági know-how megosztására és a természetes szinergiák kiaknázására épülő partnerségünk előnyös lesz” – mondja Jason Ding, a Wanhua Industrial Group vezérigazgatója. “A BorsodChembe történő befektetéssel a Wanhua előre lép a globális vállalattá válás útján. A Wanhua Csoporton belül a BorsodChem feladata lesz majd a Wanhua európai üzleti tevékenységének ellátása. Célunk, hogy a BorsodChem termelését tovább bővítsük és a vállalatot Európa legversenyképesebb izocianát-gyártójává alakítsuk” – tette hozzá Jason  Ding.

“A Wanhua hatékony gyártási technológiákkal és elkötelezett munkavállalókat foglalkoztató, sikeresen újjáalakított vállalatot vásárolt meg. A Wanhuával történő stratégiai együttműködés révén a BorsodChem még szorosabbra fűzi a Wanhua Csoport európai vevőivel fenntartott partnerkapcsolatot. Ráadásul, az együttműködés révén a BorsodChem hozzáférést nyer az ázsiai piacokhoz. E kiváló jövőbeli lehetőségeknek köszönhetően a BorsodChem továbbra is Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója marad” – mondja Wolfgang Büchele, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója.

A Permira és a VCP, a BorsodChem előző többségi tulajdonosai, elégedettek, hogy a Wanhuával sikeresen lezárták s tranzakciót. A VCP továbbra is partnerként támogatja a Wanhuát. A befektető cég vezető partnere, Heinrich Pecina szerint ez a tranzakció utat nyit kínai vállalatok további befektetései előtt a régióban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden eddiginél több teremre és tanárra lesz szükség az idei középiskolai felvételinél

Minden eddiginél több teremre és tanárra lesz szükség az idei középiskolai felvételinél

1,9 billiárd dollárból mentené meg az amerikai gazdaságot Biden

1,9 billiárd dollárból mentené meg az amerikai gazdaságot Biden

71 milliárd forintnyi bitcoin lapul egy jelszóval védett lemezen, de a tulajdonosa nem tudja a kódot

71 milliárd forintnyi bitcoin lapul egy jelszóval védett lemezen, de a tulajdonosa nem tudja a kódot