szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Romániának nem kell aggódnia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelszerződés utolsó részletének lehívása miatt, mert a hatóságok jelentős erőfeszítéseket tettek a reformok területén - jelentette ki Mihai Tanasescu, Románia IMF-képviselője pénteken.

Jelenleg Bukarestben tartózkodik a nemzetközi pénzintézet szakértői küldöttsége, amely a soron következő hetedik, és egyben utolsó felülvizsgálati látogatást teszi a román fővárosban az IMF szervezésében 2009-ben megkötött, csaknem 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelmegállapodás keretében.

Mihai Tanasescu a román központi bank illetékeseivel folytatott tárgyalások előtt elmondta, hogy nincs veszélyben az utolsó hitelrészlet lehívása, mert a román hatóságok jelentős előrelépéseket tettek a reformok útján. A pénzügyi szakember szerint Románia az idén 1,5 százalékos gazdasági növekedésre számíthat, de az sem kizárt, hogy a növekedés ennél nagyobb arányú lesz.

Románia IMF-képviselője szerint az adók és illetékek nem fognak nőni a következő időszakban, mert a nemzetközi pénzintézet pénzügyi stabilitást akar Romániában. Tanasescu hozzátette, hogy a román kormány újabb kötelezettségeit tartalmazó szándéklevél tartalmát hamarosan, várhatóan már ezen a héten véglegesítik a felek. Rámutatott: a következő időszakban a román kormánynak főként a veszteséges állami vállalatok helyzetét kell rendeznie, a munkapiacot kell rugalmasabbá tennie, adópolitikájának hatékonyságát kell erősítenie, és pénzügyi stabilitást kell biztosítania.

Az IMF-küldöttség és a román kormány várhatóan egy újabb hitelmegállapodás megkötéséről is megegyezik majd, a jelenlegi ugyanis tavasszal lejár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!