szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jövő hét jobban alakulhat az előzőnél a nyugat-európai értéktőzsdéken, de a múlt év végi "fellendülési spekuláció" lendületes visszatérésére még nem lehet számítani.

A kereskedés fő irányát várhatóan az határozza meg, hogy az egyiptomi államfő lemondása után átmenetileg eggyel kevesebb a nagypolitikai aggodalmak száma: az egyiptomi fejleményeket főleg a világkereskedelem egyik fő ütőere, a Szuezi-csatorna sorsa és a nyersolaj árának alakulása miatt figyelték a részvénypiacokon.
Egyelőre tartós pozitív tényezőnek ígérkezik, hogy mind az amerikai Fed, mind az Európai Központi Bank részéről távolodni látszik a szigorítás esélye, rácáfolva az inflációs veszélyek miatt nemrég még erős kamatemelési várakozásokra. Ismét bizakodik a piac a gazdasági növekedésben, azonban Európában feléledtek az aggodalmak az euróövezeti államadósság-problémák miatt, látva az EU-beli adósságkezelési és stabilitási tervek elfogadásának lassúságát.

Az euró 1,3545 dollár volt péntek este, alig gyengébb az egy héttel korábbi 1,3585 dollárnál, de pénteken a napközi mélypontja, 1,3498 dolláron, háromheti mélypont is volt, jelezvén, hogy a következőkben is van esély az euró gyengülésére. Számos elemző 1,3400-1,3450 dollár közé jósolja a közös valutát a közeli napokban.

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója pénteken 0,41 százalékos javulással 1.174,13 ponton végzett, elmaradva utolsó időközi rekordjától, amelyet múlt hétfőn, február 7-én ért el az aznapi, 1.176,81 pontos végeredményével. Ez a legmagasabb zárása volt 2008. szeptember eleje óta. Történelmi mélypontját 2009. március 9-én érte el, 645,50 ponton. A tavalyi évet 7,26 százalékkal magasabban végezte, mint 2009-et, amikor 25,7 százalékkal javult. Előzőleg 2008-ban, története legrosszabb évében 44,78 százalékot zuhant. A 2008. őszi Lehman-csőd óta elszenvedett visszaesést behozta, de még így is elmarad a világválság előtti utolsó "békeév", 2007 végének szintjétől.

Az Egyesült Államokban kedden kiskereskedelmi statisztikák jelennek meg januárról és a múlt hétről. Szerdán érkezik a friss adat a januári amerikai termelőiár-inflációról, és az új lakásépítések januári alakulásáról. Csütörtökön adják ki az amerikai heti munkanélküli statisztikát, a januári fogyasztóiár-infláció adatait és az amerikai gazdaság átfogó konjunktúramutatóját szintén januárról. Európában hétfőn az EU statisztikai hivatala kiadja az EU-beli és az euróövezeti ipari termelés decemberi adatait.

Kedden jelenik meg a tavalyi utolsó negyedévi német, francia, olasz, cseh, szlovák és román gazdasági növekedésről az első becslés. A német ZEW kutatóintézet megjelenteti februári németországi gazdasági közérzetmutatóját, az EU statisztikai hivatala pedig közli az EU és az euróövezet külkereskedelmének decemberi adatait.
Szerdán a német Ifo kutatóintézet világgazdasági hangulatmutatót közöl az idei első negyedévre. Csütörtökön ismerteti az EU statisztikai hivatala az európai építőipar decemberi helyzetképét.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn ismerteti a mezőgazdasági árak tavalyi irányzatát, kedden adja ki az előzetes becslést a hazai össztermék (GDP) tavalyi utolsó negyedévi alakulásáról, szintén kedden közli a januári infláció adatait és az ipari termelés decemberi és tavalyi számait. Szerdán az építőipar decemberi és tavalyi adatai következnek, pénteken pedig a nemzetgazdasági létszám és kereset statisztikája  tavalyról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Napi merítés

Forma-1: tőzsdére megy a Williams

A Forma-1 világában elsőként a tulajdonosok tőzsdére viszik a Williams istállót. A részvényeknek közel 30 százaléka kerül nyilvános értékesítésre, de Sir Frank Williams, a csapat főnöke megtartja a többségi irányítást - olvasható a Sportsmarketing.hu oldalon.

Engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerhatósága a Johnson and Johnson vakcináját

Engedélyezte az Egyesült Államok gyógyszerhatósága a Johnson and Johnson vakcináját

150 ezer forint a különbség a szabolcsi és a budapesti nettó bér között

150 ezer forint a különbség a szabolcsi és a budapesti nettó bér között

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát