szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az udmurtföldi gazdasági bíróság csődbejutottnak minősítette az IzsAvto autógyárat, megnyitotta ellene a csődeljárást, de a gyár hamarosan új életre kel -pénteki orosz lapok beszámolói szerint.

Az IzsAvto hitelezői január 17-én döntöttek a csődeljárás kezdeményezéséről. Az izsevszki autógyár 2009 májusában állt le, elbocsátotta dolgozói mintegy 90 százalékát, és szeptemberben csődöt jelentett. Tavaly márciusban 18 hónapos időszakra külső irányítás alá helyezték a gyárat, amely szeptember óta Vaz-2104 és Izs-2705 típusú autókat bocsát ki. A hitelezők követelése a céggel szembe 13,50 milliárd rubel. A legtöbbel - 8,253 milliárd rubellel az állami Szberbanknak tartozik.

A Szberbank tavaly december közepén az IzsAvto stratégiai partnerének az AvtoVAZ és a Hyunday-Kia közül az orosz konszernt választotta. Az AvtoVAZzal és annak egyik fő részvényesével, a Rosztehnologii állami korporációval december 17-én szándéknyilatkozatot írtak alá az IzsAvto hosszú távú korszerűsítéséről. "Az AvtoVAZ és a Renault-Nissan közös korszerűsítési programja új munkahelyeket teremt, és lehetővé teszi a szociális problémák megoldását Udmurtföldön" - mondta korábban Igor Komarov, az AvtoVAZ elnöke.

Az AvtoVAZ meg szándékozik vásárolni a Szberbanktól annak leányvállalatát, amely jelenleg az IzsAvtót irányítja, s a hírek szerint az üzletet márciusban zárják le. A tervek szerint 2011-ben már116 ezer autó gördülhet ki a gyárból, 2014-re a termelés elérheti a 300 ezer gépjárművet s ennek fele lesz Renault és Nissan. Az AvtoVAZ 3-4 év alatt mintegy hétmilliárd rubelt szándékozik befektetni az IzsAvto gyárba, s ehhez a Szberbank hétéves futamidővel hétmilliárd rubeles hitelt nyújt.

Az IzsAvtóban tavaly óta az AvtoVAZ klasszikusát, a VAZ-2104-et szerelik össze, a következő lépcsőben itt készül a Lada Szamara is, és 2013-14-től itt fogják összeszerelni a Renault-Nissan modelljeit, valamint az AvtoVAZ újdonságait. Az IzsAvto gyárban készültek egyebek között a Moszkvicsok 1966-tól, 2005-től Kiákat gyártottak ott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
500 ezertől több milliárd forintig veszítettek az önkormányzatok a hipa felezésével

500 ezertől több milliárd forintig veszítettek az önkormányzatok a hipa felezésével

Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal

Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal

Itthon is beárazták a gázolajról benzinre váltott új Audi SQ7-et

Itthon is beárazták a gázolajról benzinre váltott új Audi SQ7-et