szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Nem kell pánikba esni" - mondta pénteken Párizsban a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezérigazgatója az olajárakra vonatkozóan.

Nobuo Tanaka azt elismerte, hogy nagy tehertétel lenne a világ gazdaságai számára, ha az olajár tartósan 100 dollár fölött maradna. "Hasonló lenne a helyzet ahhoz, mint 2008 közepén, amikor az ár megközelítette a 150 dollárt".

Ugyanakkor utalt arra, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) országai elegendő olajat szállítanak a piacra, s viszonylag nagyok a készletek is. Ha nem következik be változás, akkor Tanaka szerint nincs miért komolyan aggódni.

A globális olajellátás szempontjából nem tulajdonított túl nagy jelentőséget a líbiai eseményeknek sem az IEA: a szervezet vezérigazgató-helyettese másutt arról beszélt, hogy Líbia olajtermelése mostanság viszonylag csekély.

Az OPEC-statisztikák szerint Líbia napi 1,574 millió hordó olajat termelt januárban, Szaúd-Arábia 8,433 milliót, az Egyesült Arab Emirátusok pedig napi 2,375 milliót. Pénteken kora délután az északi-tengeri Brent kőolajfajta ára megközelítette a 103 dollárt, a nyugati féltekén irányadó WTI ára meghaladta a 86 dollárt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Labrisz: Jelentsék az összes megtévesztő mesét a fogyasztóvédelemnek

Labrisz: Jelentsék az összes megtévesztő mesét a fogyasztóvédelemnek

Silent Shadow néven jöhet az első elektromos Rolls-Royce

Silent Shadow néven jöhet az első elektromos Rolls-Royce

Véget ért a Trump-éra, emlékezzünk rá a HVG címlapjaival

Véget ért a Trump-éra, emlékezzünk rá a HVG címlapjaival