Varró: városi legenda az olajtartalékok kimerülése

Előbb csökken a föld olajéhsége, minthogy kifogynánk a fekete aranyból – állítja Varró László, a Mol stratégia-fejlesztési igazgatója a Figyelőnek adott interjúban.

  • hvg.hu hvg.hu
Varró: városi legenda az olajtartalékok kimerülése

Több mint 100 éves története van annak a városi legendának, hogy az olaj hamarosan elfogy – állítja az igazgató. Szerinte a mélyben rejlő készlet mindig gazdaságosan kitermelhető készletként értelmezendő, tehát a mennyisége a szerint is folyton változik, hogy az aktuális olajárak mellett mi számít éppen gazdaságosnak. Az elmúlt évtizedben az olajár durván megötszöröződött, ami a technológia fejlődésére is rendkívül pozitívan hatott. A jelenlegi csúcstechnológiával csak a földben lévő olaj egyharmadát tudjuk kitermelni, a maradék kétharmad örökre a föld alatt marad. Ha viszont új technológiák és módszerek alkalmazásával csak néhány százalékkal tudjuk növelni ezt a kihozatali arányt – ahogy az utóbbi négy évtizedben ez a Molnak sikerült –, akkor a kitermelhető készletek új mezők nélkül is tovább bővíthetők. Ezért is van, hogy a világ bizonyított olajkészletei 1980 óta évről évre folyamatosan nőnek. A jelenlegi trendek alapján tehát azt gondolhatjuk, hogy az olaj soha nem fogy el, mert minden évben többet adunk a meglévő készletekhez, mint amennyit kitermelünk. Olajcsúcs azonban lesz – állítja Varró László –, és biztosan elkezd majd mérséklődni a kitermelt mennyiség, de ez keresleti oldali csökkenés lesz. Részben a technológiai fejlődés, részben a környezetvédelmi szabályozás miatt a kereslet csökkenni fog.

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek

Aktuális pályázatok

Összefoglaló az aktív pályázatok legfontosabb feltételeiről: kik pályázhatnak, mekkora összeget lehet igényelni, mire fordítható az elnyert támogatás.

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Tíz évbe telt, mire rájöttünk, hogyan lehet tökéletes a bécsi szelet – Wolfgang Puck és fia a HVG-nek

Budapesten is kitart a jó minőség mellett Wolfgang Puck és fia, Byron Lazaroff-Puck – deklaráltan meg is kérik az árát. A világ egyik legismertebb séfje ma is töretlenül aktív a globális étteremhálózatának ügyeiben, de a Spago éttermeket már fiára bízza. Apát és fiát a menü összeállításáról, az öröklés terhéről, egymással való viszonyukról és arról is kérdeztük, milyen kést használnak. Arról is szó esett, hogy miben erősek a budapesti piacok.