szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Negatív meglepetést okozott az elemzők körében a nemzetgazdasági beruházások alakulása.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden azt közölte: tavaly a nemzetgazdasági beruházások volumene 5,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2009-ben, míg a negyedik negyedévében 7,8 százalékkal estek vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője azt mondta: jól látható, hogy a feldolgozóipari beruházások húzták felfelé az adatot, ehhez képest negatív meglepetést okoztak a KSH által közölt számok. Hozzátette: a feldolgozóipar teljesítménye a várakozásoknak megfelelően alakult. Az elemző megjegyezte, hogy a kedden közölt beszerzési menedzser index ugyanakkor emelkedett, a szezonálisan kiigazított februári érték 57,0 volt.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank elemzője szerint is a vártnál rosszabb adatokat közölt a KSH. Mint mondta, az export, a feldolgozóipar teljesített pozitívan, az összes többi szektornál nem látszik pozitív kilátás. Hozzátette: a nagy kapacitásfelesleg, a kilátások bizonytalansága, valamint a különadók miatt is nyomott beruházási aktivitásra számít az idén.

A KSH szintén kedden tette közzé az ipari termelői árak januári alakulását: januárban az ipari termelői árak az előző havihoz képest nem változtak, az egy évvel korábbihoz mérten viszont 7 százalékkal emelkedtek. Kondrát Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a belföldi értékesítésben alacsonyabb volt az áremelkedés; ez megerősíti, hogy nincs belföldön inflációs nyomás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

5,5 százalékkal kevesebb beruházás volt tavaly

Tavaly a nemzetgazdasági beruházások volumene 5,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2009-ben, míg a negyedik negyedévében 7,8 százalékkal estek vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között

Karikó Katalin: Lehet hosszabb időt hagyni a koronavírus elleni oltás két dózisa között

Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél

Lady Gaga kutyasétáltatója halálközeli élményről beszél

Újrahasznosított háztartási termékekkel jön a Lidl

Újrahasznosított háztartási termékekkel jön a Lidl