szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban közel kétéves mélypontra, 8,9 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta februárban, a foglalkoztatottak száma pedig - a mezőgazdaságot leszámítva - 192 ezerrel nőtt a pénteken megjelent adatok szerint.

Elemzők emelkedésre, 9,1 százalékos munkanélküliségre számítottak. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztattak száma a várt 200 ezernél némileg kevésbé nőtt, de jóval meghaladta a januári, 36 ezres növekedést.

A világ legnagyobb gazdaságának első számú problémáját jelentő munkanélküliség már sorban a harmadik hónapja csökken. Tavaly november óta 0,9 százalékponttal mérséklődött a ráta. Januárban 9 százalékos volt a munkanélküliség az Egyesült Államokban. A februári érték 2009 áprilisa óta a legalacsonyabb.

A nyugati világ más jelentős gazdasági erőközpontjaihoz viszonyítva Amerika a középmezőnyben van: a legutóbbi, januári adatok szerint Japánban 4,9 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, Németországban 6,5 százalékot mértek, az euróövezetben 9,9 százalék, az Európai Unió egészében pedig 9,5 százalék volt a munkanélküliség.

Elemzők szerint a munkanélküliség folytatódó csökkenése azt jelzi, hogy az amerikai gazdaság elérkezett a válságból a növekedési szakaszba, és a gazdaság már "önfenntartó", külső ösztönző erők nélkül is bővül. Ugyanakkor a 8,9 százalék még mindig igen távol van a munkanélküliség úgynevezett természetes értékétől, 5-6 százaléktól, az infláció pedig elmarad a jegybank szerepét betöltő Fed 2 százalékos céljától, a Fed így várhatóan befejezi 600 milliárd dolláros kötvényvásárlási - gazdaságösztönző - programját.

A 304 millió lakosú Egyesült Államokban 13,7 millió volt a regisztrált munkanélküliek száma februárban. A tartósan - legkevesebb 27 hete - állástalanok száma 6 millió volt, ez a munkanélküli népesség 43,9 százaléka. A nagyobb munkaerőpiaci csoportok között a tizenévesek körében volt a legmagasabb, 23,9 százalékos az állástalanok aránya. A felnőtt férfiaknál 8,7 százalék, a nőknél 8 százalék, a fehéreknél ugyancsak 8 százalék, a fekete bőrűek körében 15,3 százalék, az úgynevezett spanyol-amerikaiaknál 11,6 százalékos volt a munkanélküliség.

A foglalkoztatottsági ráta 64,2 százalékos, a munkaviszonyban állók aránya a teljes népességhez viszonyítva pedig 58,4 százalék volt februárban, nem változott az előző hónaphoz képest. Javulást jelez viszont, hogy tovább csökkent az állásvesztők - a friss munkanélküliek - és az ideiglenes munkát végzők száma; 8,3 millióan voltak ilyen helyzetben februárban, ami 1,2 millióval kevesebb az egy évvel korábbinál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

Kövér eddig 79 millióra büntette a képviselőket, Jakab Péter fizette a legtöbbet

Szlávik János: A fertőzöttek jelentős része nem kerülte el a nagy rendezvényeket

Szlávik János: A fertőzöttek jelentős része nem kerülte el a nagy rendezvényeket

Szijjártó a nizzai késes támadásról: „Európa, ébresztő!”

Szijjártó a nizzai késes támadásról: „Európa, ébresztő!”