szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Politikai megállapodásra jutottak az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei kedden Brüsszelben az euróövezet pénzügyi stabilitását tovább segítő hat jogszabályról - jelentette be a találkozón elnöklő Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A gazdasági koordináció fokozásának témakörébe tartozó jogszabályok olyan további előírásokat vezetnek majd be, amelyek révén az EU-ban csökkenhet a pénzügyi válságok előfordulási valószínűsége és súlyossága. A keddi találkozón a miniszterek közös tárgyalási mandátumra jutottak, amelyek alapján a tagállamok Tanácsa megállapodhat az ügyben az Európai Parlamenttel. 

Az elnöklő magyar miniszter a döntést bejelentve történelminek nevezte a miniszteri megállapodást, és köszönetet mondott kollégáinak a kompromisszumkészségért. Az interneten is közvetített nyilvános vitában számos miniszter méltatta a magyar EU-elnökség munkáját a megállapodás megteremtésében. Gratulált az elnökségnek és a kompromisszum jelentőségét méltatta az ülés végén tartott sajtótájékoztatón részt vevő két európai bizottsági tag, Olli Rehn és Michel Barnier is. 

A témáról folytatott tagállami (tanácsi) egyeztetéseket magyar szakember, Kármán András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára vezette. A magyar elnökség reményei szerint a félév végére az EP-vel is létrejöhet a megegyezés. Négy jogszabály ügyében az uniós parlamentnek együttdöntési joga van, kettő esetében a Tanácsnak konzultálnia kell a képviselőtestülettel. Matolcsy György a további jóváhagyási folyamatban a téma felelősségteljes kezelésére kérte az EU érintett intézményeit. A sajtótájékoztatón a magyar miniszter jelezte, hogy az EP-vel már meg is kezdődött az egyeztetés. A helyzet bonyolultságát illusztrálandó jelezte, hogy a parlamentben mintegy kétezer módosító indítványról tárgyalnak a témával kapcsolatban, de reményét fejezte ki, hogy ezek száma már az EP-bizottsági viták során jelentősen csökken. 

Olli Rehn pénzügyi biztos bizonyosságának adott hangot, hogy a megállapodás szilárd mandátumot ad a Tanácsnak az intézményközi tárgyalásokhoz. A hat jogszabály közül kettő az EU stabilitási és növekedési paktumának reformját tartalmazza. Egyikük az úgynevezett megelőző (preventív) ágra vonatkozik, amikor a költségvetési hiány az adott országban még nem éri el a 3 százalékos tűréshatárt. A másik a kiigazító (korrektív) ágat erősíti, azaz olyankor alkalmazzák majd, ha egy-egy ország már a túlzott deficit miatti eljárás alatt van. 

Egy harmadik jogszabály a költségvetési eljárások szankcióit tartalmazza. Ezzel kapcsolatban újdonság, hogy ezentúl már nemcsak 3 százalék fölötti államháztartási hiánynál szankcionálhat az EU, hanem már az előtt, megelőzési jelleggel (kamatozó betét formájában). Később a bírság a hiánycéltól való jelentős eltérés és az ajánlások ismétlődő nem teljesítése esetén akár a bruttó össztermék (GDP) 0,5 százalékát is elérheti. A következő jogszabály egy tanácsi direktíva lesz, amely szerint az átláthatóságot és ellenőrizhetőséget biztosító szabályozásnak a nemzeti jogrendszerben kell megjelennie. 

Két további jogszabály a túlzott deficiteljárás mintájára felállít egy túlzott egyensúlytalansági eljárást, amelynek keretében az érintett ország akár szankciókkal is sújtható, például a tervek szerint a GDP 0,1 százalékát is elérő pénzbírsággal. (Pénzbírságot a jelenlegi szabályozás alapján és ezután is csak az euróövezeti országokra lehet kiszabni.) 

A keddi találkozó előtt még nyitott kérdésekről a miniszterek úgy döntöttek, hogy a nyugdíjreformok nettó költségeit figyelembe kell venni az adósságcsökkentési kötelezettségek teljesítésének értékelésekor, az esetlegesen megbírságolandó tagállamok befizetésének pedig az euróövezet stabilitását célzó - a nehézségekkel küzdő tagállamok segítésére létrehozott - alapba kell kerülnie.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hunyadi Mátyás esetleges újratemetéséről beszélt Kásler Miklós

Hunyadi Mátyás esetleges újratemetéséről beszélt Kásler Miklós

Gulácsi nyáron csapatot válthat

Gulácsi nyáron csapatot válthat

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály

Eladó egy szinte nem is létező ritkaság, egy kombi Mercedes S-osztály