szerző:
Napi Gazdaság
Tetszett a cikk?

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) frissen közzétett adataiból kiderült: az idén januárra megugrott az év évvel korábbihoz képest a fedezetlen forinthitelek állománya - írja a Napi Gazdaság.

A Napi Gazdaság keddi számában azt írja: a bankok által hazai devizában nyújtott folyószámlakölcsönök 13 százalékkal, míg a fogyasztási kölcsönök majdnem 29 százalékkal haladták meg a 2010. januárit. A lakáshiteleknél ugyanekkor 0,2 százalékot sem tett ki a gyarapodás. Ez egyébként alátámasztani látszik azokat a banki véleményeket, amellyek szerint a lakáshitelezést a kormányzat intézkedései is sújtják.

Meglepő módon egyébként a fogyószámlahiteleknél a devizakihelyezés majdnem harmadával bővült. Persze ennek teljes összege szinte elhagyagolható, az mégsem mellékes, hogy a tradicionálisan hazai devizában folyósított kölcsönöknél ilyen mértékben tudott teret nyerni a külföldi pénznem - állapítja meg a Napi Gazdaság.

A takarékszövetkezetek azonban mintha egészen más piacon működtek volna - és ez nemcsak a devizahitelekre vonatkozik. A takarékoknál a háztartási hitelezés minden szegmensében visszaesés látszik. A forint fogyasztási kölcsönnél közel 10, a lakáshiteleknél pedig 6,3 százalékos az egy évvel korábbi állapothoz képest a mínusz. A takarékoknak azonban hagyományoan erős terepükön, a betétgyűjtésben sikerült mintegy hatszázalékos növekedést elérniük. A kereskedelmi bankoknál ugyanebben az időszakban a háztartási betéteknél négyszázalékos volt a csökkenés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!