szerző:
MTI

Áprilisban a bankrendszer forint likviditása tovább nőtt, amely abban mutatkozott meg, hogy a kéthetes MNB kötvény teljes állománya meghaladta eddigi maximumát, 458,7 milliárd forinttal 3.906,5 milliárd forintra nőtt – közölte a jegybank csütörtökön a honlapján.

Az egynapos bankközi kamatláb a hónap közepén, a tartalékkötelezettségen felül rendelkezésre álló likviditás szintjénél magasabb jegybanki kötvényvásárlás hatására, megközelítette a kamatfolyosó felső határát. A kormány devizakötvény-kibocsátása nyomán mind a külföldi követelések, mind a központi kormányzat betétei nőttek.

A likviditás bővülését a múlt hónapban legnagyobb részben a központi kormányzat kifizetései okozták, amelyen belül a legnagyobb tétel egy állampapír lejárat volt. A folyamatot erősítette a havi átlagos jegybanki forint/euró swap (devizacsere) állomány nagyobb mértékű – 221 milliárdról 111 milliárdra – csökkenése is. A forgalomban lévő készpénzállomány kis – 10 milliárd forinttal – mértékben csökkent.

A kötvényállomány növekedését a likviditásbővülésen túl a hitelintézetek egynapos betéteinek – 112 milliárdos – csökkenése is segítette. A kincstár likviditásbővítése ellenére a központi kormányzat betétállománya több mint 334 milliárd forinttal nőtt. Ennek hátterében a március végi devizakötvény-kibocsátás hatása áll, amely mind a kormányzat betétállományát, mind az eszköz oldalon a külföldi követelések átlagos állományát növelte. A forrás oldalon a külföldi tartozások átlagállománya a jegybanki swap állomány mérséklődésével összefüggésben 134 milliárddal 819 milliárd forintra csökkent.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege a szokásosnál kissé nagyobb mértékben haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, de a túltartalékolás 5,1 milliárd forintos mértéke továbbra is elenyésző a közel 440 milliárd forintos tartalékkötelezettséghez képest. Az egynapos bankközi kamatláb a hónap első és harmadik harmadában a kamatfolyosó alján tartózkodott, viszont a hónap közepén, a tartalékkötelezettségen felül rendelkezésre álló likviditás szintjénél magasabb jegybanki kötvényvásárlás hatására, a kamatszint jelentősen megugrott és megközelítette a kamatfolyosó felső határát – közölte a jegybank.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Csökkent a bankrendszer likviditása

A bankrendszer forint likviditása alacsonyabb volt januárban, mint tavaly az utolsó hónapban. Ezt elsősorban a hitelintézetek devizaswap (kamatcsere) állományának növekedése magyarázott - közölte a Magyar Nemzeti Bank hétfőn.

MTI Gazdaság

MNB: emelkedett a bankrendszer likviditása

Októberben a bankrendszer szabad likviditása kis mértékben nőtt, az emelkedést - amely nagyobb részt az egynapos betétek, kisebb részben a kéthetes kötvény emelkedésében jelentkezett - elsősorban a hitelintézetek jegybankkal szembeni devizaswap átlagállományának csökkenése okozta - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

MTI Gazdaság

MNB: Februárban javult a bankrendszer likviditása

Februárban a bankrendszer forint likviditása magasabb volt, mint januárban, amit elsősorban a hitelintézetek devizaswap (kamatcsere) állományának csökkenése, és kisebb mértékben a központi kormányzat betéteinek mérséklődése magyarázott - közölte a Magyar Nemzeti Bank a honlapján szerdán.

MTI Itthon

MNB: novemberben csökkent a bankrendszer likviditása

A bankrendszer szabad likviditása kis mértékben csökkent novemberben, elsősorban a hitelintézetek jegybankkal szembeni devizaswap átlagállományának növekedése miatt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

MTI Gazdaság

MNB: 2356 milliárd forint készpénz forog Magyarországon

Alig változott a bankrendszer szabad likviditása szeptemberben az előző hónaphoz képest. A likviditást befolyásoló tételek közül a kéthetes MNB kötvény átlagállománya emelkedett, aminek hatását több tényező ellensúlyozta - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden.

Két autó ütközött Szombathelynél

Két autó ütközött Szombathelynél

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Áder János részvétét fejezte ki a Srí Lanka-i áldozatok családtagjainak

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

400 millió jegykiadókra

400 millió jegykiadókra

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t

Az amerikaiak szerint a kínai titkosszolgálatok pénzelik a Huawei-t