szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Japán szolgáltatási szektora az elmúlt 22 év legnagyobb visszaesését mutatta márciusban, miután az ország infrastruktúrájában jelentős károkat okozó március 11-i természeti csapások hatására az országban szinte valamennyi gazdasági tevékenység leállt.

A Gazdasági, Kereskedelmi és Ipari Minisztérium által közölt adatok szerint a szolgáltatási szektorbeli átfogó index a februári 99,5 pontról 6 százalékkal, 93,5 pontra esett vissza márciusban. Legutóbb 1989 áprilisában esett ennél többel, 6,2 százalékkal a mutató értéke, azt követően, hogy a szigetországban bevezették a forgalmi adót. 

A mutató által követett 13 kategória mind jelentős visszaesést jelzett. A nagy- és kiskereskedelmi alindex 8,9 százalékkal, a vendéglátóiparé 11 százalékkal, míg a közlekedésé 6,5 százalékkal esett márciusban az előző hónaphoz képest. A legnagyobb visszaesést a szabadidős tevékenységek alindexe, illetve a szórakoztatóipari mutató hozta rendre 15,8, illetve 61,1 százalékos csökkenéssel. 

A minisztérium közleményében arról tájékoztatott, hogy több, a katasztrófa által sújtott területről nem tudtak adatokat gyűjteni. "A lehető legtöbbet tettük annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló adatokkal minél pontosabb képet adjunk a gazdaság helyzetéről" - írta közleményében a minisztérium.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!