szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Jobbik képviselője szerint a Mol piaci értéke nőni fog, és elfogadható, hogy IMF-hitelből fizeti ki Magyarország az 1,88 milliárd eurós vételárat. Az MSZP és az LMP viszont nem örül a tranzakciónak.

Nem aratott osztatlan sikert a pártok körében Orbán Viktor miniszterelnök kedd délutáni bejelentése, miszerint visszavásárolta Magyarország az orosz Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos Mol-pakettjét. Az ügylet 1,88 milliárd euróba került, amit az IMF-hitelkeretből finanszíroz a kormány. A vásárlásról szóló szerződést aláírták, az adásvételt augusztus végéig kell lebonyolítani.

A Jobbik örül, az MSZP kiakadt

A Jobbik üdvözli a Mol-részvénycsomagjának állami kézbe kerülését és elfogadhatónak tartja ennek pénzügyi hátterét is - jelentette ki Hegedűs Tamás (Jobbik). A képviselő kedden azt mondta, pártja elfogadhatónak tartja a Mol-részvénycsomag vásárlásának pénzügyi hátterét. A Jobbik szerint az ügylettel tulajdonképpen "kijavították a korábbi felelőtlen privatizációs gyakorlatot" és az is bebizonyosodott, hogy "érdemes az oroszokkal tárgyalni." Hegedűs Tamás pozitívumként értékelte, hogy így a jövőben az állam érdemben befolyásolni tudja a Mol stratégiai döntéseit, valamint meg tudja védeni az ellenséges célú felvásárlásoktól is a céget, így összességében a Mol piaci értéke is nőni fog. Az IMF-hitel felhasználását a Jobbik "elfogadható megoldásnak" tartja, hiszen így "legalább tudjuk, hogy mire megy el a hitel" - fogalmazott Hegedűs Tamás.

Ezzel szemben az MSZP "ész nélküli pénzkidobásnak tartja", hogy az állam 1,88 milliárd euróért visszavásárolta az orosz Szurgutnyeftyegaz 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészét. Szanyi Tibor, a szocialisták elnökségi tagja kedden újságíróknak azt mondta: az állam mintegy 40 százalékkal drágábban vásárolta meg a részvényeket, mint amennyiért az oroszok megvették őket. Szavai szerint ezért, és mert a 21,2 százalékos részesedés még ahhoz sem volt elég, hogy az oroszok részt vegyenek a Mol közgyűlésén, a döntés felesleges, felelőtlen, "a bűncselekmény határait súroló, ész nélküli pénzkidobás". Véleménye szerint, mivel a Mol-pakett megvásárlását a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) felvett hitelből finanszírozza a kormány, azt az adófizetőknek kell visszafizetniük, miközben a kormány különböző megszorításokkal hasonló összeget "présel ki" az emberekből.

Podolák György, az MSZP energetikai tagozatának elnöke és Szekeres Imre gazdaságpolitikai kabinetvezető közleményben tudatta: a szocialisták szerint elfogadhatatlan, hogy amikor 2012-ben mintegy 550 milliárd forint költségvetési megtakarítás várható a megszorítások eredményeként, és amikor a kormány harcot indított az államadósság csökkentése érdekében, akkor 507 milliárd forintot költ egy mindössze osztalékra jogosító, kisebbségi részvénycsomag megvásárlására.

"Nem lesz jobb az energiabiztonság"

Az LMP szerint nem igaz, hogy az állami Mol-részvényvásárlástól javul Magyarország energiabiztonsága, viszont 500 milliárd forinttal nő az államadósság. Jávor Benedek emlékeztetett rá, hogy a Szurgutnyeftyegaz az elmúlt időszakban nem mutatott hajlandóságot a Mol-részvények értékesítésére, ezért a mostani tranzakció nagy engedmény a részükről. "Reméljük, nem az az ára ennek a kompromisszumnak, hogy ezért cserébe kell majd az új paksi blokkokat orosz cégekkel építtetni" - tette hozzá az ellenzéki politikus, kiemelve, hogy a kormány halmozottan hátrányos helyzetű rétegektől von el forrásokat az államadósság csökkentésének indokával, ezért "nem biztos, hogy a legjobb döntés, hogy az államadósság rovására 500 milliárd forintot fektet a kormány egy tőzsdei cégbe."

Jávor Benedek kiemelte azt is, hogy e tranzakció folytán egyáltalán nem lesz jobb Magyarország energiabiztonsága, hiszen hatására nem lesz "egy cseppel több olaj sem Magyarországon", hanem ugyanúgy külföldről importálja majd az ország az energiahordozókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

"Én mennék, de anyukám nem enged" – gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Lassan, de csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Lassan, de csökken a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Magyarországon a Skoda Enyaq iV villanyautó legolcsóbb változata

Magyarországon a Skoda Enyaq iV villanyautó legolcsóbb változata