szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint történelmi esély kínálkozik Magyarország és a Kárpát-medence számára ahhoz, hogy a 21. század elején megszülető új európai gazdaság motorjává váljon.

A tárcavezető pénteken Móron, a Wekerle Sándor emlékév keretében megrendezett Kárpát-medencei gazdasági fórumon Gazdaságpolitika határok nélkül címmel tartott előadást. A rendezvényre a Fejér megyei gazdasági szakemberek mellett Erdélyből, a Felvidékről, Délvidékről, valamint Burgenlandból is érkeztek vendégek.  A nemzetközi fórumot a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az Enterprise Europe Network Közép-dunántúli regionális irodája, a Magyar Közgazdasági Társaság Fejér Megyei Szervezete és a Fejér Megyei Hírlap  rendezte. 

A konferenciát azzal a céllal hívták össze, hogy lehetőséget biztosítson a Kárpát-medencei régió vállalkozásainak, közgazdászainak, kamaráinak a gazdasági helyzetelemzésre, az információcserére és az együttműködés kereteinek bővítésére. Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: nem csak kötelességünk, hanem "evidens érdekünk, a Kárpát-medencei gazdasági tér újraépítésének kezdeményezése". Javasolta, hogy az új térségi gazdaságpolitika elindítását szolgáló tervet Wekerle Sándorról, Magyarország egykori miniszterelnökéről, pénzügyminiszteréről nevezzék el. 

A felvetésre reagálva, Matolcsy György azt mondta, hogy "a csúcspont az lesz, amikor a kormány elfogadja majd a Wekerle tervet, s azzal kitágítja azt a történelmi földrajzi, gazdaságpolitikai keretet, amit már a Széchenyi Tervvel elkezdett. A nemzetgazdasági miniszter a Kárpát-medence gazdasági integrációjával kapcsolatban rámutatott: a térségben, - amelynek központjában Magyarország van -  felépíthető egy "kitörési gazdaságpolitika". Mint mondta,  azok is látják, "akik kívülről néznek bennünket, hogy Európa egyik új növekedési zónája itt van", a Kárpát-medencében. "Annak érdekében, hogy ebbe az irányba menjünk," meg kell felelni néhány alapfeltételnek, s megszabadulni néhány nyomasztó gondunktól - tette hozzá Matolcsy György. 

Mint mondta, foglalkoztatással és növekedéssel gazdasági egyensúlyt kell teremteni. Munkahelyekre, pénzügyi stabilizációra, az államadósság csökkentésére, a strukturális reformok elindítására van szükség, s arra, hogy végbemenjenek a szükséges nagy fordulatok egyebek között a népesség, az életminőség területén, a kettősség felszámolásában. A bruttó hazai termék (GDP) növekedési ütemének a 4-6 százalék közötti sávba emelésével, új munkahelyek teremtésével és az államadósság csökkentésével olyan versenyképes magyar gazdaság jön létre, amely valóban a Kárpát- medence  központja lehet - tette hozzá a miniszter. Úgy vélte, hogy a siker érdekében fontos, hogy visszatérjünk a magyar és Kárpát-medencei értékekhez, azaz megbecsüljük a tudást, a tehetséget, s megtörténjen az erkölcsi megújulás is. 

A Hétkúti Wellness Hotelben tartott gazdasági fórumon adták át a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által az ipari-tanuló képzésben és a gyakorlati képzőhelyek kialakításában jelentős szerepet vállaló szakemberek munkájának elismerésére az idén alapított gróf Zichy Jenő Szakképzési Díjat. Az elismerést elsőként Madlerné Kiss Ágnes, a székesfehérvári Lucullus 3 Kft. ügyvezető igazgatója és Köpf Jenő, a székesfehérvári Asztalos és Kárpitosipari Szövetkezeti Zrt, elnök - vezérigazgatója kapta meg. 

A fórumon több hazai és külföldi gazdasági szakember tartott előadást, majd két szekcióban vitatták meg a Régiók Európája - Kárpát-medencei régiók, valamint a versenyképesség és az innováció témakörét a részt vevők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mundruczó Kornél az SZFE-ügyről: A tanárok listája majdnem kommentálhatatlan

Mundruczó Kornél az SZFE-ügyről: A tanárok listája majdnem kommentálhatatlan

Müller Cecília: A második oltás hevesebb reakciót válthat ki, de aggodalomra nincs ok

Müller Cecília: A második oltás hevesebb reakciót válthat ki, de aggodalomra nincs ok

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül

Volt Spiegel-főszerkesztő: Európa a legjobb a világhatalmak közül