szerző:
MTI / hvg.hu

Ötpontos megállapodás született a kormány és a bankszövetség között a devizahitelesek megsegítéséről - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. A bajba jutott adósokat az Otthonvédelmi Akcióterv névre keresztelt intézkedéssorozattal segítené ki a kormány.

Orbán Viktor szerint az első pontban 180 forintos árfolyamgátat vezetnek be a svájci frankban felvett hitelek esetén 2014 végéig - a kormányfő szerint a hitelfelvevő dönti el, akar-e élni ezzel. Az euróban és japán jenben felvett hitelek esetén is bevezetnek egy hasonló árfolyamkorlátot. Az euró árfolyamát 250 forinton, 100 japán jenét pedig 200 forinton rögzítik. A második pontként újra vehetnek fel euróban jelzáloghitelt azok, akik euróban kapják a fizetésüket és jövedelmük eléri a minimálbér 15-szörösét - mondta a miniszterelnök.

Ez a gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy az eredeti hitel mellett egy forintalapú gyűjtőszámlájuk is lesz az adósoknak, amelyen az árfolyamkülönbözetet tartják számon - mondta Matolcsy György a Hírszerző beszámolója szerint. Ezt 2015-től kell elkezdeni törleszteni, ám Matolcsy György elmondta, hogy "2015 után sem szabadulhatnak el a törlesztőrészletek". Azaz 15 százaléknál többel nem nőhetnek a rögzített időszakhoz képest.

Matolcsy, Orbán és Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke
©

A harmadik pontban Orbán Viktor szerint védelmet nyújtanak majd a lakások elárverezésével szemben, de lehetővé is teszik majd az árverezéseket a nagyobb értékű és nagyobb alapterületű lakások esetében. Megszűnik a lakás-árverezési moratórium, azonban a kormány és a bankszövetség olyan megállapodást kötött, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy a jelzálogpiac beinduljon, élénküljön, ugyanakkor védelmet is kapjanak az érintett családok - közölte a miniszterelnök hétfőn. Orbán Viktor szerint először csak a nagy értékű, nagy alapterületű lakások árverezésére lesz mód, a bankok pedig ígéretet tettek arra, hogy egy bizonyos kvótarendszer szabályai szerint árverezik majd a lakásokat.

Így július 1. és október vége között csak a 30 milliónál nagyobb értékű lakásokat árverezhetnek el. Október vége és év vége között a bedőlt állomány 2 százalékát értékesíthetik a bankok. 2012-től az árverezési kvóta negyedévente 3 százalék, 2014-ben pedig negyedévente 4 százalék lesz.

Jön az eszközkezelő és a kamattámogatás

A negyedik pont a Nemzeti Eszközkezelő Társaság feladatait foglalja magában. A cég két módon tud segíteni azoknak, akik elveszítették a lakásukat: egyrészt megindít egyrészt egy új házépítési programot zöldmezős állami beruházásként, és ott elhelyezést tud biztosítani az erre szoruló családoknak. Másrészt úgy is segít majd, hogy a bajba jutott adós lakását megvásárolja, és aki a lakásban addig tulajdonosként lakott, bérlőként ugyanabban a lakásban folytathatja az életét - mondta a miniszterelnök.

Matolcsy György szerint az eszközkezelő tulajdonában néhány ezer lakás lesz, és a kormány időről-időre kiértékeli majd az eredményeket. A bankok a megyei jogú, illetve egyéb városoknak a beszámított érték 50 százalékán adják át az eszközkezelőnek a bedőlt hitelek mögött álló ingatlanokat, más településeknek viszont az érték 35 százalékáért - idézi a minisztert a Hírszerző.

Patai Mihály és Orbán Viktor a tájékoztató előtt
©

Az utolsó, ötödik pont szerint úgynevezett otthonvédelmi kamattámogatást vezetnek be. Orbán Viktor elmondta: támogatni fogják azok hitelkamatát, akik kisebb lakásra váltanak, hogy elkerüljék a fizetési nehézségeket. Ha valaki nagyobb lakásból kisebbe költözik, hogy törleszteni tudja adósságát, akkor a kisebb lakás megvásárlásához kamattámogatást kap legfeljebb öt éven keresztül. Ez a legkedvezőbb esetben elérheti az évi 3,5 százalékot is - tette hozzá.

Matolcsy György gazdasági miniszter szerint a költségvetésnek az Otthonvédelmi Akcióterv névre keresztelt intézkedés-sorozat megközelítőleg 1,5 milliárd forintos költséget jelent. Szerinte a devizahitelesek helyzete volt a legnagyobb ketyegő bomba a magyar gazdaságban, hiszen 1,25 millió devizahitelest tartanak nyilván, s a lejárt tartozások száma meghaladta a százezret.

Van, amiben nem tudtak megegyezni

Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke röviden elmondta, hogy a magyar bankok számára az árverezési moratórium július 1-től való feloldása a legjelentősebb lépés, ami sokmillió ember számára jelenthet könnyebbséget a banki hitelezés könnyebbé válásán keresztül. Az árfolyamgát pedig több százezer embernek jelent lehetőséget a felelős döntésre - fejtette ki Patai Mihály. A Bankszövetség elnöke szerint a Nemzeti Eszközkezelő felállítása is legalább ilyen horderejű lépés.

A miniszter szerint a legfontosabb kérdésekben megegyeztek azokban a dolgokban, amelyekről tárgyaltak, s ennek eredményeként az árverési moratóriumot fel tudják oldani. Megegyeztek az elsétálási jogban, azaz ha a hiteles adóssága már nagyobb, mint a fedezetül szolgáló ingatlan értéke, akkor arról lemondhat, és kiszállhat az ügyletből. Ugyanakkor elismerte, hogy nincs megegyezés a bankadóról, azaz még nem lehet tudni, hogy 2013-14-ben mekkora lesz a pénzügyi ágazatot sújtó különadó mértéke. Ez ugyanis attól is függ, hogy az EU mit hajlandó tolerálni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
212 milliós mínuszban a szombathelyi uszoda

212 milliós mínuszban a szombathelyi uszoda

A jóhiszemű és a simlis cégvezetőkön is segít az Alkotmánybíróság döntése

A jóhiszemű és a simlis cégvezetőkön is segít az Alkotmánybíróság döntése

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Ultraritka ásványt találtak egy 300 millió éves meteoritkráterben

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

A vállalkozások most szinte fürödhetnek a hitelajánlatokban

A sínen landolt egy karambolozó autó a Dózsa György útnál

A sínen landolt egy karambolozó autó a Dózsa György útnál