szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Japán devizában és hazai valutában kibocsátott kormánykötvényeinek egyébként magasan elsőrendű, "Aa2" szintű besorolását kedden a Moody's Investors Service, a romló növekedési kilátásokra és a márciusi földrengés- és szökőár-katasztrófa hatásaira hivatkozva.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a természeti csapás gazdasági és államháztartási költségei a kezdetben vártnál sokkal magasabbak, és ezek felnagyítják a globális pénzügyi válság hatásait, pedig Japán enélkül sem lábalt még ki teljesen a válságból.

Jóllehet Japán hazai összterméke (GDP) 2010-ben 4 százalékkal nőtt (reálértéken), ami a leggyorsabb tavalyi növekedési ütemnek bizonyulhat a fejlett ipari országcsoporton belül, nominálértéken azonban a növekedés "sokkal gyengébb" volt. A japán GDP - a márciusi földrengés hatására is - az idei első negyedévben, éves szintre számolva már 3,7 százalékkal zuhant reálértéken, vagyis a japán gazdaság egy évtizeden belül harmadszor került recesszióba - áll a Moody's elemzésében.

A múlt héten egy másik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings is leminősítés valószínűségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Japán adósbesorolásainak kilátását, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a japán állam növekvő eladósodottsága nyomást gyakorol az ország szuverén hitelképességére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

Megegyezett a világ két legnagyobb szénkibocsátó országa a kibocsátáscsökkentésről

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről

15 millió forintot kínált menyének, ha lemond a gyerekeiről

New York Times: Putyin mentse meg Navalnij életét

New York Times: Putyin mentse meg Navalnij életét