szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX enyhe eséssel, 10,24 pontos csökkenéssel, 22.664,42 ponton nyitott pénteken.

A csütörtöki záró értékéhez képest 0,05 százalékkal gyengült, bár előzetesen elemzők enyhe pozitív korrekcióra láttak esélyt a Budapesti Értéktőzsdén a pénteki kereskedési napon, bár volt olyan vélemény is, hogy folytatódik a gyengülő irányzat.

Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője pozitív fordulatot remél az elmúlt napok esése után. A héten fontos szintekig csökkent a BUX, a vezető papírok közül pedig a Mol és az OTP, innen kisebb visszapattanás jöhet - mondta az elemző. Hozzátette, hogy az emelkedés csak óvatos lehet, mivel a világban továbbra is sok a kockázat, ilyen a görög adósságválság, valamint az, hogy a svájci frank történelmi csúcsra erősödött az euróval szemben. 

Varga Zoltán, a QUAESTOR Zrt. elemzője szintén elképzelhetőnek tart egy pozitív technikai korrekciót, miután az amerikai S&P 500 index fontos támaszt érintett meg a csütörtöki kereskedés során. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a görög adósságválsággal kapcsolatos félelmek továbbra is eladói nyomás alatt tartják a tőzsdéket. A hazai piacon a Mol, és az OTP lehet kitéve leginkább a hangulatváltozásoknak, a gyógyszerpapírok továbbra is kiegyensúlyozottan szerepelhetnek. Érdemes figyelni a svájci frank árfolyamát, jelenleg úgy fest, hogy a 220-as szint felett stabilizálódik, mely igen rossz hír a devizahitelesek számára - fejtette ki az elemző.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője viszont továbbra is negatív irányra számít, nulla közeli kezdés után. Véleménye szerint pénteken is a görög megmentésre vár a világ (Merckel-Sarkozy találkozó van a témában), de nehéz elképzelni olyan megoldást, ami megnyugtatná a piacokat, talán csak a bizonytalanság elmúlása lehet majd pozitívum, így délután ettől lehet egy nagyobb momentum valamelyik irányba. Hozzátette: "egy valami biztos, mostanában csak rossz híreket és esést látunk, ez azért már megteremti a lehetőségét a javulásnak".

A BUX 148,93 pontos, 0,65 százalékos csökkenéssel, 22.674,66 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 13,1 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest. A Mol árfolyama 90 forinttal, 0,40 százalékkal 22.260 forintra csökkent, 3,6 milliárd forintos forgalomban. Az OTP részvények ára 66 forinttal, 1,13 százalékkal 5.780 forintra esett, forgalmuk 7,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 10 forinttal, 1,78 százalékkal 552 forintra gyengült, forgalma 875,6 millió forint volt. A Richter papírok árfolyama 100 forinttal, 0,28 százalékkal 36.100 forintra erősödött, a részvények forgalma 1,2 milliárd forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama 112,9 millió forintos forgalom mellett 150 forinttal, 0,77 százalékkal 19.750 forintra nőtt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!