szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az enyhe negatív nyitást követően tovább estek péntek délelőtt az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek, miután a befektetői hangulatot továbbra is befolyásolják a görög adósságválság miatti félelmek.

Nem sokkal 11 óra előtt a londoni tőzsde irányadó mutatója, a FTSE-100 0,84 százalékos csökkenéssel 5650,97 ponton, a frankfurti Xetra-DAX  0,67 százalékos eséssel  7062,45 ponton, míg a párizsi CAC-40 0,98 százalékos hanyatlással 3755,23 ponton állt. Egymást követő hetedik héten is negatív tartományban zárhatják a hetet az európai részvénypiacok, miután a görög adósságválság továbbra is alapvetően befolyásolja a piaci mozgásokat. 

Pénteken a görög miniszterelnök, Jeórjosz Papandreu jelentős kormányátalakítást jelentett be. A miniszterelnök a lépéstől azt reméli, hogy a parlament - és a kormányon lévő szocialista párt elégedetlen tagjai - megszavazzák a Görögországnak nyújtott EU-IMF mentőcsomag újabb, 12 milliárd eurós részletének folyósításához szükséges költségvetési megszorításokat. 

A miniszterelnök az eddigi védelmi minisztert, Evangélosz Venizeloszt nevezte ki pénzügyminiszterré és kormányfőhelyettessé új kormányában, az eddigi pénzügyminiszter, Jeórjiosz Papakonsztantinu környezetvédelmi miniszter lesz. A külügyminiszteri posztot Sztávrosz Lambrinidisz, a kormányzó szocialista PASZOK által delegált egyik európai parlamenti képviselő fogja betölteni Dimitrisz Drucasz helyett. 

A lépést óvatosan fogadta a piac és a görög államkötvények felára 40 bázisponttal 1596 pontra nőtt, miközben az öt év lejáratú kötvények biztosítási díja (CDS) 2000 bázispont fölé emelkedett. Görög banki papírok ugyanakkor jelentős árfolyam-növekedést mutattak, mivel a befektetők a politikai stabilitás helyreállásának lehetőségét látják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat

Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat

Tesztelték a maszkokat: hatásosabb, ha a beteg hordja

Tesztelték a maszkokat: hatásosabb, ha a beteg hordja

Megjelent a 2021-es kakáló kutyás naptár

Megjelent a 2021-es kakáló kutyás naptár