szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A törvényi előírásoknak megfelelően készítették elő és döntöttek az előző ciklusban a bábolnai IKR Zrt. államilag garantált 6,2 milliárd forintos hitelfelvételéről - állították egybehangzóan a volt kormánytagok és a cég vezérigazgatója az Országgyűlés vizsgáló albizottsága keddi ülésén.

Elmondták, hogy a döntés az államnak nem került pénzbe. Budai Gyula kormánybiztos a bizottság ülésén megismételte, a kezességvállaláskor az kormány 2009-ben lényeges körülményeket nem vizsgált és nem kapott megfelelő garanciát a cég eseteleges fizetésképtelenné válása esetére sem.

A kormánybiztos a mezőgazdasági bizottság az elmúlt nyolc év kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottságának ülésén leszögezte: a bizottságnak a politikai felelősséget kell vizsgálnia, és azt, hogy volt-e állami támogatástartalma a kormánydöntésnek, miért indított vizsgálatot az Európai Unió, illetve az IKR Zrt. tájékoztatta-e az államot, hogy a fedezetként kínált üzletág melyikét kívánja értékesíteni. Budai Gyula emlékeztetett arra, hogy a vizsgálati tervében szerepelt az IKR Zrt. számára biztosított állami készfizető kezességvállalás és annak körülményei. Felidézte, 2009-ben kormányhatározat döntött arról, hogy az IKR Zrt. és KITE Zrt. 5-5 milliárd forintos állami kezességvállalási lehetőséget kap, utóbbi azonban végül nem élt a lehetőséggel.

Veres János
©

A kormányhatározat szerint a 6,2 milliárd forintos forgóeszközhitel tőkeösszege 80 százalék volt, így legfeljebb 5 milliárd forintra szólt a kézfizető kezességvállalás. A kormánybiztos szerint a kezességvállalást kifejezetten az IKR részére határozták meg. Mint hozzátette, a kormányhatározat előkészítésekor kihagyták az egyeztető mechanizmusokat és a senki nem foglalkozott azzal a ténnyel, hogy az IKR többségi tulajdonosa egy offshore cég. Úgy vélekedett: valakik szándékosan megtévesztették a kormányt. Megismételte azt is, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterhez fordult, kérve, mondja fel a kezességvállalási szerződést, mivel az IKR megszegte azt.

Gráf József, volt miniszter leszögezte: jogilag nem kérdőjelezhető meg a garancianyújtás. Mint mondta, a kormányhatározattal semmilyen kár nem érte az államot, a garanciát senki nem hívta le, a kezességvállalást nem váltották be, a törvényi előírásokat betartva készült az előterjesztés, körültekintően jártak el. Kiemelte azt is, hogy a garanciának jelentős felára van, amelyet az igénybe vevőnek ki kellett fizetnie. Szólt arról is, hogy mivel végül a KITE talált másik megoldást, nem vette igénybe a hitellehetőséget. Hozzátette: nem pénzügyi segítségnyújtásról, hanem célzott pénzről volt szó, hogy a cég tudja folytatni a termelőknek nyújtott integrációs tevékenységét.

Gráf József
©

"Alapos és körültekintő munkát végeztünk"

Az Európai Unió ehhez hasonló állami intézkedéseket utólag vizsgálni szokott, ebben nincs semmi rendkívüli - tette hozzá azzal, hogy arról tájékoztatták, a kezességvállalásnak nem volt támogatási tartalma, amely ellentétes lett volna az uniós versenyjogi szabályokkal. Veres János, volt pénzügyminiszter megerősítette a Gráf József által elmondottakat. Úgy vélekedett: alapos, körültekintő előkészítő munka előzte meg a kormányhatározat megszületését. Kiemelte, semmilyen költségvetési összeget senki nem adott senkinek, a vállat garanciából senki nem hívott le semmit, a cég pedig befizette a költségvetésbe a garanciavállalásért cserébe meghatározott összeget.

Szentirmay Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője arról beszélt, hogy az Európai Bizottság a kormányhatározat hatálybalépését követően folyamatosan kifogásolta az állami kezességvállalást, mert úgy találta, hogy ahhoz kifogásolható támogatás kapcsolódik, de végül 2010-ben a bizottság kompromisszumos javaslatot tett, hogy a hitel tejes futamideje alatt a cég évente 2 százalékos kezességvállalási díjat fizessen az addigi egyszeri 2 százalékos - mindegy 100 millió forintos - teljesítés helyett. Kitért arra is, hogy időközben az IKR bejelentette: a tevékenységek szétválasztása után a cég jelentős részét értékesíteni kívánja a cseh Agrofer-csoportnak, és egyúttal kérte, ehhez a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) járuljon hozzá.

Körösmezei Csaba, az NGM főosztályvezetője közölte, a tárca vizsgálja az új helyzetet, később dönt az ügyben. Balogh Csaba, a KITE Zrt. elnöke arról beszélt, hogy cége végül más finanszírozási lehetőséget talált, saját kockázatra, saját forrásból meg tudta oldani a finanszírozást, ezért végül nem élt a kormány által felkínált lehetőséggel. Szaxon J. Attila, az  IKR Zrt. vezérigazgatója elmondta: 2008 végén a cég komoly pénzügyi nehézségbe került elhibázott banki tranzakció és a repcepiaci árváltozások miatt, azért fordult a vállalat a kormányhoz, mert 850 dolgozó munkahelye és 4-5000 termelő finanszírozása került nehéz helyzetbe.

Kiemelte, sem akkor, sem most nem tiltja törvény, hogy akiknek offshore cég van a tulajosai között, nem kaphat kezességvállalást. Szerinte az akkori kormány felelősségteljesen döntött, ám végül ez sem tudta megmenteni a céget. Leszögezte: az államot nem érheti veszteség, mert az IKR teljes vagyona biztosítékot nyújtana arra az esetre, ha a hitelező bankok az állammal szemben beváltanák a garanciát. Mint mondta, az ügy tárgytalan lehet, mert a leendő vevő, az Agrofer jelezte, a kezességvállalást kiváltaná a bankoknál. Felívta a figyelmet, a céggel kapcsolatos vizsgálat elriaszthatja a vevőt, és ebben az esetben valóban előfordulhat, hogy a bankok a kezességet érvényesítik az államnál. Bár - fűzte hozzá - erre a korábbi megállapodásuk szerint nem lenne lehetőségük, mert nem teljesítették a kezességvállalásos hitellel kapcsolatos kötelezettségeiket a cég felé.

A bizottsági meghallgatáson, a szintén meghívott Oszkó Péter, volt pénzügyminiszter nem jelent meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!