szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ágh Péter fideszes politikus szerint a január 1-jétől bevezetett új adórendszer "önmagáért beszél", a nettó kereset 5,6 százalékkal nőtt. Az MSZP számításai szerint viszont több millióan keresnek kevesebbet a 16 százalékos, egykulcsos adórendszernek köszönhetően.

Semmiféle növekvő reálbérekről, de még a reálbérek megtartásáról sem lehet beszélni - mondta csütörtökön Kormos Kata, az MSZP szóvivője Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselő sajtótájékoztatójára reagálva. Kormos Kata sajtótájékoztatóján közölte: az MSZP számára értelmezhetetlenek Ágh Péter szavai, hiszen több millióan keresnek kevesebbet a 16 százalékos, igazságtalan, egykulcsos adórendszer miatt. Szerinte a kormány a 300 ezer forint alatt keresők érdekében "bérkommandók" felállításával, felülről próbál nyomást gyakorolni a munkaadókra, hogy ők vállalják át az emiatt keletkezett terheket.

Csakhogy a szolgáltatókra kivetett válságadókkal az a baj, hogy érezhetően a fogyasztókra akarják áthárítani az így keletkezett költségeket, ezt a növekvő árak is mutatják - mondta, hozzátéve: a kormány tavaly meggondolatlanul, az egyes szektorokkal való egyeztetés nélkül vetette ki ezeket, így év eleje óta közel 5 százalékkal emelkedtek az árak, és ez a tendencia tovább folyatódik.

Azt mondta: idén hosszú évek óta először árat emeltek a mobilszolgáltatók, ez pedig egyértelműen a válságadónak tudható be, minthogy a kereskedelmi áruházláncok és az energiaszolgáltatók áremelései is. A bankszektor szintén az ügyfeleire hárítja az adót, a kormány pedig - az MSZP kérése ellenére - nem vállal garanciát azért, hogy ez ne így történjen. Bár a kormány többször hangoztatta, hogy mindent megtesz azért, hogy a fogyasztókra ne lehessen ezeket a terheket áthárítani, ma már egyértelműen látszik, hogy ez nem volt több, mint üres ígéret - jegyzete meg a szóvivő. Kormos Kata egyebek mellett példaként említette a cukor és a liszt 60 százalékot meghaladó áremelkedését, a rezsiköltségek és mobiltarifák emelkedését.

Ágh Péter
©

A szóvivő szerint ha az energiaszektorra, az áruházláncokra és a telekommunikációs cégekre kivetett, "a tények szerint az emberekre háruló" különadó nem lenne, akkor nem kellene vészesen emelkedő inflációról sem beszélni. Azt mondta: az emberek fizetőképessége is romlik azáltal, hogy kevesebbet visznek haza. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján az alacsony keresetűek átlagosan havi 2-2 ezer forinttal visznek haza kevesebbet, mint az igazságtalan adórendszer bevezetése előtt - tette hozzá.

Kormos Kata úgy folytatta: eltelt hat hónap, és szemmel látható, hogy "Rogán Antal fideszes képviselő bérkommandója csődöt mondott". Szemmel látható, hogy a kormánynak szüksége van az adóbevételekre, hiszen a költségvetésből hiányzó 500 milliárd forintot valahonnan pótolni kell. Az MSZP azt javasolja, hogy fokozatosan vonják ki a válságadót, hiszen szerintük ezáltal megugorhat a fogyasztás is. Emellett ott van a kormány asztalán az MSZP progresszív adózásra vonatkozó javaslata, illetve javasolják, hogy több alapvető élelmiszert kellene a kedvezményes áfakulcs körébe sorolni.

A Fidesz szerint a reálkeresetek növekedéséről szóló adatok "önmagukért beszélnek", igazolják, hogy a január 1-jétől bevezetett új adórendszer "jó ügyet szolgál". Ágh Péter ezt azzal kapcsolatban mondta csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy a KSH szerdai tájékoztatása szerint a családi adókedvezmények és a 16 százalékos személyi jövedelemadó együttes hatására 2011 első negyedévében nemzetgazdasági átlagban a nettó kereset 5,6 százalékkal, a reálkereset pedig 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfegyverzett neonácikat kaptak el Németországban

Felfegyverzett neonácikat kaptak el Németországban

Tényleg megjött a tél: Nagykanizsán már havazik

Tényleg megjött a tél: Nagykanizsán már havazik

Nyár elejére végigoltanák a francia lakosságot Macron szerint

Nyár elejére végigoltanák a francia lakosságot Macron szerint