szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Csütörtök este a brüsszeli csúcson az EU-vezetők megegyeztek, hogy újabb mentőövet dobnak az államcsőddel veszélyeztetett Görögországnak, feltéve, ha Athén újabb megszorításokat hagy jóvá - közölte a BBC. Az újabb mentőcsomag értéke a várakozások szerint 120 milliárd eurós is lehet.

Az összeg az eurózóna 17 tagjától, illetve az IMF-től érkezhet majd, de az eurót nem használó tagországok közvetlenül nem járulnak majd hozzá a csomaghoz - írta híroldalán a BBC. A bejelentés hírére a londoni FTSE 100 tőzsdeindex 1,2 százalékot emelkedett, a párizsi CAC 40 1,3 százalékot, a frankfurti DAX pedig egy százalékot erősödött.

Görögország korábban már kapott egy 110 milliárdos mentőcsomagot, amely szintén az IMF és az eurózóna tagjainak hozzájárulásából állt. A hellén kormánynak további megszorításokat kell elfogadnia ahhoz, hogy hozzájuthasson e 110 milliárdos csomag következő, 12 milliárdos részletéhez. Athénnak legkésőbb július 15-ig kell megkapnia az újabb részletet, különben arra kényszerül, hogy államcsődöt jelentsen - tette hozzá a BBC.

Barroso és Rompuy a brüsszeli csúcson
©

Az Európai Tanács által kiadott tegnap esti állásfoglalás az esetleges új mentőcsomag összegét ugyan nem tartalmazza, de azt írja, hogy a más források szerint 28 milliárd eurós kiadáscsökkentést, adóemelést és 50 milliárd euró értékű privatizációról szóló kormányzati programot "napokon belül" véglegesíteni kell - teszi hozzá a Guardian

"Megyeztünk, hogy új program indul Görögországnak" - mondta a Bloomberg szerint Angela Merkel német kancellár a brüsszeli csúcs utolsó ülése előtt. "Ez egy fontos döntés, amely megismétli, hogy mindent megteszünk az euró stabilizálásáért" - idézi a hírügynökség a kancellárt.

Németország korábban azt szerette volna elérni, hogy mind a 27 tagállam vegyen részt a görög segélycsomag finanszírozásában, de később letett erről a javaslatáról, így végül az eurózónán kívüli országok esetleges beszállását erősen kritizáló Nagy-Britanniának sem kell fizetnie (igaz, az IMF tagjaként már eddig is részt vett a görög hitelek finanszírozásában).

A brüsszeli csúcson tartózkodó Orbán Viktor annak a reményének adott hangot újságírók előtt, hogy a válságos pénzügyi helyzetbe jutott Görögország miniszterelnöke "elvégzi a munkáját". Hangsúlyozta, hogy párthovatartozástól függetlenül "mindannyian érdekeltek vagyunk a sikerben".

A csúccsal lezárul a magyar EU-elnökség
©

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek tegnap esti állásfoglalása szerint az átfogó görög reformprogram és a szükséges törvények elfogadása képezheti az alapját egyfelől annak, hogy az euróövezet országai az IMF-fel együtt kidolgozzák az új pénzügyi támogatási program feltételrendszerét, másfelől annak is, hogy Athén időben hozzájusson azokhoz a pénzekhez, amelyekre szüksége van júliusban esedékes pénzügyi kötelezettségei teljesítéséhez. A magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatban újságíróknak azt mondta: a görögök nem tehetnek mást, mint hogy remélik, jó kormányuk van.

Rossz kormánnyal ebből a válságból nem lehet kikecmeregni - vélekedett Orbán. Mint mondta, Görögországban most adott a kormány, és megvan a szükséges többsége. A magyar miniszterelnök megjegyezte: függetlenül attól, hogy ki milyen párthoz tartozik, mindenki érdekelt a sikerben. A csütörtök éjszakába nyúlt eszmecserét "inspirálónak" nevezte Orbán Viktor. Mint mondta, azt érzékelte a tanácskozáson, hogy az euróövezet országainak vezetői úgy látják, jó vágányon vannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fürjes Judit Vélemény

Balázs Péter: „A pályáról lerúgnak minden játékost, és egyedül lövik a gólokat"

A június végén lejáró soros magyar EU-elnökség általánosságban jó eredményeket ért el, de kétségtelenül árnyékot vetett rá, hogy Orbán Viktor miniszterelnök gyakran szembement az uniós szokásokkal, értékekkel. Más országokkal szemben Magyarországon nem állították takarékra a belpolitikát és a pártok között nem született megegyezés - nyilatkozta a hvg.hu-nak Balázs Péter, a Bajnai-kormány volt külügyminisztere, közgazdász, jelenleg a Közép-európai Egyetem (CEU) tanára.

Zentai Péter Vélemény

Halló! A görög helyzet tényleg reménytelen?

Szerda hajnalban bizalmat szavazott az athéni parlament Papandreu miniszterelnöknek, aki a példátlan megszorító politika folytatását ígéri. Ám Matthias Kullas, a világszerte nagy tekintélynek örvendő freiburgi agytröszt, a Centrum für Europäische Politik vezető elemzője szerint Görögországot, hacsak fel nem adja az eurót, még évtizedeken át a többi európai országnak kell eltartania. Szerinte ilyen körülmények között Magyarországnak sincs sok keresnivalója az euró körül.

hvg.hu Világ

A görög kommunisták kilépnének az unió nagytőkés összeesküvéséből

Több megszorítást nem bírnak el a görög emberek, mert az utóbbi években így is sokat csökkent az országban az életszínvonal. Ebből a helyzetből egyetlen kiútnak az unióból való kilépés kínálkozik – jelentette ki Brüsszelben Haralamposz Angurakisz, a Görög Kommunista Párt Európai Parlamentbe delegált képviselője a hvg.hu kérdésére.