szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Stabilizálódni látszik a zöldségpiacok helyzete Európában - jelentette ki az európai uniós tagországok mezőgazdasági minisztereinek keddi találkozóján elnöklő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a luxembourgi ülés kezdete előtt.

Hozzátette: fontos, hogy az EU megtartsa, visszaszerezze exportpiacait is. Több unión kívüli ország - köztük Oroszország - a németországi hasmenésjárvány idején importkorlátozásokat vezetett be egyes, az EU-ból érkező élelmiszerekre. Az uniós illetékesek szerint azonban ezeknek nincsen létjogosultságuk, hiszen az EU élelmiszerei biztonságosak. Erről a témáról a miniszterek az Európai Bizottság tájékoztatását várják - jelezte Fazekas Sándor.

A brüsszeli bizottság a múlt héten bejelentette, hogy orosz illetékesekkel megállapodást írt alá, amelynek értelmében Moszkva hamarosan feloldja az uniós zöldségekre kivetett beviteli tilalmat. Fazekas Sándor elmondta, hogy az unió folytatja a termelők támogatását is, hiszen erre szükség van ahhoz, hogy az EU polgárai, így a magyar lakosság is, egészséges élelmiszerekhez jussanak.

A miniszterek a hónap elején tartott rendkívüli találkozón uniós gyorstámogatásról döntöttek a zöldségtermelők számára. Az MTI kérdésére Fazekas Sándor kijelentette: arra számít, hogy a következő hónapra teljesen helyreáll a fogyasztói bizalom, és a termelők a rendelkezésre álló teljes készletüket értékesíteni tudják. Rámutatott: a nyár közeledtével a primőrök mellett már a szántóföldi zöldségek is megjelennek a piacokon.

Úgy vélte, most már lecsengenek a járvánnyal kapcsolatos korábbi, nagyrészt felelőtlen nyilatkozatok miatt kiváltott botrány hullámai is. A német mezőgazdasági miniszter, Ilse Aigner a luxemburgi találkozó előtt elmondta: megítélése szerint országában a piacok már mintegy négyötöd részben helyreálltak. A német miniszter is fontosnak nevezte ugyanakkor, hogy mielőbb meginduljon az export Oroszországba.

A magyar piac is megérezte
©

Oroszorszég keddtől engedélyezi a Hollandiából és Belgiumból származó zöldségek importját - jelentette be kedden Gennagyij Onyiscsenko orosz tiszti főorvos, de hangsúlyozta, hogy az engedély csak az e két országban termelt zöldségre vonatkozik, esetleges reexportra nem. Oroszország az E Coli baktérium okozta hasmenésjárvány miatt június 2-án leállította a zöldségbehozatalt az Európai Unióból. 

Az ügy beárnyékolta a június 9-én tartott Oroszország-EU csúcsot, és csak múlt szerdán született megállapodás az orosz és az uniós illetékesek között arról, hogy a szállítmányokat újra engedélyezi az orosz fél, amint megfelelő iratokkal érkeznek. A dokumentumnak tartalmaznia kell a zöldség termelési helyét, a származási országot, igazolást minden egyes szállítmány kórokozók szempontjából való vizsgálatáról az adott ország által e célra kijelölt laboratóriuma által.

Onyiscsenko azzal indokolta, hogy Hollandiából és Belgiumból indulhatnak meg elsőként a szállítások, hogy egyrészt ebben a két országban nem betegedtek meg emberek, másrészt az ott kijelölt laboratóriumok elnyerték az orosz fél bizalmát. A tiszti főorvos hétfőn Dániát, Hollandiát, Lengyelországot, Németországot és Spanyolországot jelölte meg olyan országokként, amelyek elfogadták az orosz feltételeket, és kijelölték az illetékes laboratóriumokat. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Lengyelország például nem kelt bizalmat, mert onnan többnyire sok reexport érkezik, Németország pedig egyelőre azért nem kapta meg az engedélyt, mert lényegében a járvány fészke.

Kedden hangsúlyozta azonban, hogy hamarosan bővítik azoknak az országoknak a listáját, amelyek már exportálhatnak zöldséget Oroszországba. Oroszország Onyiscsenko keddi közlése szerint évente 2,5 milliárd euró értékben importál zöldséget, s az első számú szállító Hollandia, amely az orosz zöldségimport mintegy harmadát adja. Miközben azonban az orosz zöldségimport lassan beindul, Moszkva leállította a behozatalt több német tej- és húsüzemből. Az orosz szakértők szerint ugyanis a járvány vélhetően nem növényi, hanem állati eredetű.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ötven napja van lélegeztetőgépen Bányai Gábor fideszes képviselő

Ötven napja van lélegeztetőgépen Bányai Gábor fideszes képviselő

Magyarország Kína érdekében vétózott egy uniós nyilatkozatot

Magyarország Kína érdekében vétózott egy uniós nyilatkozatot

Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium